Tomac: Samo svehrvatska sloga može spasiti bh Hrvate

Zdravko Tomac, Livno
Gost predavač je bio dr. Zlatko Tomac koji se u uvodnom izlaganju osvrnuo na bosanskohercegovačke Hrvate i na njihov neravnopravan položaj u odnosu na preostala dva konstitutivna naroda.

"Bez svehrvatske sloge i zajedništva Hrvati u BiH će nestati za 30 do 50 godina. Hrvati u BiH već duže vremena nemaju mogućnost da biraju svoje predstavnike. Hrvate danas predstavlja Željko Komšić koji je izabran sa svega par posto hrvatskih glasova. Njega su izabrali Bošnjaci zato je iluzorno očekivati da će on braniti interese hrvatskoga naroda u BiH. On je samo formalni Hrvat", rekao je dr. Tomac na početku javne tribine.

Prema Tomčevim riječima za BiH nije opasan samo srpski separatizam, već i bošnjački unitarizam kao i oni predstavnici Hrvata koji služe tom separatizmu.

Dr. Tomac se osvrnuo i na formiranje Hrvatskog narodnog sabora nazvavši ga samo formalnim zajedništvom Hrvata u BiH u kojem nema poštivanja dogovorenih obveza uzevši primjer Hercegbosanske županije gdje vlast nije formirana već 11 mjeseci zbog toga što je sporno mjesto predsjednika Vlade koje prema dogovoru dva HDZ-a pripada HDZ-u 1990.

"Ne kritiziram niti jednu stranku. Samo apeliram na hrvatsku slogu i zajedništvo. Apeliram na 'pravaše' da se vrate hrvatskom korpusu. Na ljude u Federaciji da omoguće nove izbore. Da ne prihvate služenje 'crvenom Lagumdžiji'. Apeliram na dva HDZ-a da se drže dogovora i da se ne bore za fotelje. Apeliram na sve Hrvate da se dogovore oko strategije koja će osigurati opstojnost i ravnopravnost Hrvata u BiH", rekao je nazočnima dr. Tomac.

Dr. Tomac se osvrnuo i na geopolitičku situaciju u BiH, rekavši da se na području BiH vodi pravi križarski rat velikih sila. "Amerikanci su Turskoj dali puno vlasti na Balkanu, osobito u BiH. Ovim žele sačuvati savezništvo s Turskom i dokazati drugim muslimanima u svijetu da oni nisu protiv muslimana općenito nego samo protiv ekstremnog fundamentalizma. Zato daju podršku rješnjima koja su protuustavna i koja su dovela do krize vlasti u BiH. Između ostalog daju podršku Zlatku Lagumdžiji, predsjedniku SDP-a BiH. Sve zbog vlastitih interesa, a ne zato što ne vole Hrvate. S druge strane Rusija podupire Republiku srpsku i Milorada Dodika. Hrvati su ostali na vjetrometini, a iza njih dijelom, od velesila, stoji samo Njemačka i Vatikan", rekao je dr. Tomac dodavši da je jedini spas za bh Hrvate nacionalna sloga svih Hrvata, i u BiH i u Hrvatskoj.

(Livno Online / foto: Livno Online)