Tomac: Ako pružiš ruku izdajnicima, znači da ih prihvaćaš

Gost predavač je bio uvaženi hrvatski prof. dr. Zdravko Tomac. Na početku sve posjetitelje pozdravio je predsjednik HSPF-a Ivan Kraljević, koji je u svom govoru ukratko predstavio ono čime se HSPF bavi, a kasnije je istakao da unatoč teškom vremenu u kojem se nalazi hrvatski narod, naš pogled trebamo prvenstveno usmjeriti prema budućnosti, ali i da ne smijemo zanemariti ni našu prošlost, naše padove, kao i padove naših političkih predstavnika, ali i sustavno ignoriranje hrvatstva i hrvatskoga od strane domaćih i stranih dužnosnika koji su bili postavljani na mjesta "rješavanja" rebusa zvanog BiH.


Nakon toga u svom sažetom i jako zanimljivom izlaganju profesor Zdravko Tomac istaknuo je sve glavne probleme hrvatskog naroda u cjelini. Na početku je pohvalio studente na inicijativama koje provode, i lijepo je što oni nisu pasivni. Kazao je kako hrvatski narod trenutno živi svoje sudbonosne dan nakon 20 godina od uspostavljanja samostalne hrvatske države. Smatra da je Bosna i Hercegovina "raskrsnica suprotstavljenih interesa najvećih gospodara svijeta" , jer se u njoj isprepliću američki, ruski, arapski interesi i interesi zemalja EU-a. Govorio je kako je projekt majorizacije Hrvata počeo još 2000. g. preko Barry-ijevih amandmana, a Hrvati su se tada digli, a njihova pobuna je zaustavljena , ali nije bila uzaludna. SDP BiH je 3 puta pokušao birati Hrvatima predstavnike, jednom s Gradimirom Gojerom, i 2 puta sa Željkom Komšićem. Hrvati trebaju jasno definirati svoju politiku, i svim nenasilnim i demokratskim sredstvima izboriti ono što im se oduzima. U hrvatskom narodu mora postojati sloga kakva još nije viđena od 1991. Treba pružiti demokratski otpor, profesor je rekao "Ako sjednem s Komšićem za isti stol, ja prihvaćam prijevaru. Pokazao je i ogorčenje na dio Hrvata i vlast u RH, koji svojim postupcima još više ugrožavaju položaja Hrvata u BiH, jer oni prihvaćaju nelegitimne hrvatske predstavnike kao relevantne. Kazao je da bi se stidio biti profesor da svoje studente ne uči da se bore za pravdu i istinu protiv nepravde.

Pokazao je ogorčenje i na Haašku presudu hrvatskim generalima, i rekao je da nažalost visoke dužnosnike Herceg-Bosne očekuje još drastičnija kazna, koji će biti jako opasna za RH. Rekao je da osobno poznaje generale Gotovinu i Praljka i da oni po svojoj osobnosti nikad ne bi bili sposobni za zločine za koje ih se optužuje. Također je pred kraj izlaganja dao veliku dozu optimizma i on vjeruje u snagu hrvatskog naroda, i da će on opstati i da će se othrvati svim nedaćama. Također rekao je da rado posjećuje Hercegovinu, pogotovo kad se zasiti nekih razmišljanja po Zagrebu.
Nakon izlaganja, postavljeno mu je nekoliko pitanja iz publike na koja je vrlo sažeto i zanimljivo odgovorio. Tribina je bila jako dobro posjećena i u sklopu nje profesor Tomac je prodavao svoje dvije zadnje knjige po jedinstvenoj cijeni od 10 maraka. Knjige su prisutni vrlo brzo razgrabili, te im je profesor dao posvetu.

ABCportal.info