Tko su stranke i kandidati koji se bore za glasove Hrvata u BiH?

izbori 2014 , Opći izbori 2014., izbori, predsjednički izbori, izbori u BiH, izbori, lokalni izbori u Hrvatskoj, izbori u RH
S obzirom kako prema sadašnjem stanju bilo tko da pobijedi razlika neće biti takva da će moći zajamčeno formirati Vladu, veliki utjecaj imat će i male stranke pa će stoga biti značajan svaki glas na izborima. Ono što je izuzetno važno, zbog ustavnih promjena, moguće je glasovati samo za kandidata, samo za listu ili i za listu i za kandidata s nje, što na dosadašnjim izborima nije bio slučaj.

HDZ-ova koalicija favorit
I na ove izbore će se glasovati u XI. izbornoj jedinici, koja obuhvaća dijasporu, iseljeništvo i Hrvati u BiH. Nakon famoznih ustavnih promjena iz 2010., u BiH se može glasovati samo u diplomatsko-konzularnih predstavništvima (Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banjoj Luci), a koliko god da odaziv bude u Sabor RH idu fiksirana tri zastupnika.

Primjerice, 1995. godine u najvišem zakonodavnom tijelu u Hrvatskoj sjedilo je čak 12 zastupnika iz dijaspore, iseljeništva i Hrvata iz BiH. Isto tako, do 2010., Hrvati u BiH su mogli glasovati u 43 grada.

Bilo kako bilo i 8. studenog u BiH će hrvatski državljani na birališta, a moći će glasovati za 11 što stranaka, što nezavisnih listi što koalicija. Poučeni iskustvima iz prošlosti, ogromni favorit za sva tri mandata je lista "Domoljubne koalicije", odnosno bloka stranaka okupljenih oko HDZ-a RH.

Dnevni list je među prvima donio i prva tri kandidata na toj listi - Božo Ljubić, Ivan Šuker te Nevenko Barbarić, koji realno i imaju najveće šanse. Slijede Željko Raguž, Mijo Crnoja, Ante Jukić, Dragan Konta, Željko Glasnović, Ivan Sablić, itd.

Na izbore će, i to u koaliciji, dva rođena Gruđanina Milan Bandić i Ljubo Jurčić. Stranka zagrebačkog gradonačelnika nosi ime "Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti", a nekadašnjeg ministra u Vladi RH i kandidata za premijera Jurčića "Novi val-Stranka rada", a na izbore izlaze u koaliciji s još nekoliko stranaka, među kojima su i Istarski demokrati Damira Kajina.

Očekuju takve rezultate da će bez njih biti nemoguće formirati novu vlast. Nije nemoguće da u BiH, iseljeništvu i dijaspori uzmu jedan mandat. Na njihovoj listi za XI. izbornu jedinicu prvo mjesto zauzima Ivana Buntić, a slijede Marica Hrnkaš, Leonarda Tomić, Stipo Čičak, Franjo Žulj, Mirka Jozić te Antoni Bandić.

MOST i ORaH
Kako vrlo moguće najveće iznenađenje predstojećih izbora svi jednoglasno navode nezavisnu listu MOST, na čelu koje je mostarski student i liječnik te gradonačelnik Metkovića Božo Petrov. Petrov je na prošlim lokanim izborima kao neovisni kandidat do nogu potukao sve protukandidate i stranke, a kasnije svojim djelovanjem pokazao kako je čovjek od riječi, rada i djela pa ne čudi njegova velika popularnost u čitavoj zemlji.

Kada tomu dodamo da se na njihovim listama nalazi i Drago Prgomet, bivši zamjenik predsjednika HDZ-a RH, to samo još daje na jačini ove liste. I MOST ima listu za XI. izboru jedinicu, a s obzirom kako je Petrov studirao medicinu na Sveučilištu u Mostaru te zaposlenik Kliničke bolnice Mostar, ali i vrlo omiljen i u našoj zemlji, sigurno će njegova lista odnijeti dio glasova.

Na njoj se nalaze Jurica Popović, Sanja Ilić, Zoran Kozina, Zorana Ivanković, Mirko Soldo, Marijana Galov. Održivi razvoj Hrvatske (ORaH) bio jedno je od pozitivnih iznenađenja na izborima za Europski parlament, kada su dobili jednog zastupnika. Stranka je i dalje poprilično popularna u javnosti pa je gotovo sigurno kako će dobiti zastupnike u Saboru RH, samo je pitanje koliko njih. Na njihovim listama nalazi se isti broj muškaraca i žena, a s listom idu i u XI. izbornoj jedinici, a na njoj se nalaze Andrej Ferdinand, Rajka Radoš, Josip Bošnjak, Martina Samardžić, Željko Porobija, Julijana Pranjić, Tomy Rosy i Vera Pipinić.

Bez SDP-ove liste
Jedna od listi koja ide samo za BiH, iseljeništvo i dijasporu jeste Nezavisna lista Vesna Pinjuh. Nekadašnja ministrica u Vladi HNŽ-a i predsjednica HSP-a Herceg Bosne, kako doznajemo, bit će nositeljica liste.

Na izbore u XI. izbornoj jedinici će i koalicija Hrvatska konzervativna stranka-Hrvatska obiteljska stranka-Hrvatska stranka prava. Na čelu HKS-a je europarlamentarka Ruža Tomašić, a na čelu HOS-a je odvjetnik Mate Knezović, koji je široj javnosti poznat kao odvjetnik koji je zastupao pripadnike HVO-a oko slučaja "južno bojište" kao i u slučaju"66. pukovnije". Na njihovoj listu za BiH, iseljeništvo i dijasporu nalaze se Draženko Kožul, Tihomir Janiček, Zlatko Ivković, Marijana Klišanin, Katica Duvnjak i Janja Samardžić.

Na izbore izlaze i bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović te bivši potpredsjednik i ministar u Vladi RH Radomir Čačić unutar koalicije "Uspješna Hrvatska", a na čijim listama se nalazi i bivša premijerka Jadranka Kosor. Prema njihovim riječima, očekuju desetak mandata u Saboru RH, a iako svi, osim Kosor, dolaze s lijevog spektra koji u BiH i dijaspori nikada nije dobro prolazio, imat će svoju listu i za XI. izbornu jedinicu, na kojoj se nalaze Marin Goreta, Pavica Brčić Kararić, Nenad Mandić, Srećko Filipović, Tatjana Tomec i Blanka Šmit.

Na izbore će i U ime obitelji-Projekt Domovina te i oni imaju listu za BiH, iseljeništvo i dijasporu na kojoj se nalaze Ranko Radoš, Zorica Knežević, Stipe Perić, Antonija Tomić, Duje Gale, Jacinta Laštro, Marija Žiga, Marija (Suša) Slavica te Jozo Bagarić.

Od ostalih stranka, na biralištima u BiH i dijaspori okušati će se i Autohtona Hrvatska stranka prava, Socijalistička radnička partija Hrvatske te koalicija Hrvatska kršćanska demokratska unija-Hrvatska demokratska stranka-Nacionalni demokrati. Iako smo ih pokušali kontaktirati na dostupne brojeve, do jučer nismo uspjeli doći do imena na njihovim listama.

Niti ove izbore dakle na listama za XI. izbornu jedinicu neće biti SDP-a.

Liste i kandidati
"Domoljubna koalicija"
1. Božo Ljubić
2. Ivan Šuker
3. Nevenko Barbarić
4. Željko Raguž
5. Mijo Crnoja
6. Ante Jukić
7. Dragan Konta
8. Željko Glasnović
9. Ivan Sablić
10. Miroslav Piplica
11. Petar Kuntić
12. Zvonimir Banović
13. Darija Prskalo
14. Ilija Janović

Lista koalicije stranaka okupljenih oko Milana Bandića
1. Ivana Buntić
2. Marica Hrnkaš
3. Leonarda Tomi
4. Stipo Čičak
5. Franjo Žulj
6. Mirka Jozić
7. Antoni Bandić

MOST
1. Jurica Popović
2. Sanja Ilić
3. Zoran Kozina
4. Zorana Ivanković
5. Mirko Soldo
6. Marijana Galov

ORaH
1. Andrej Ferdinand
2. Rajka Radoš
3. Josip Bošnjak
4. Martina Samardžić
5. Željko Porobija
6. Julijana Pranjić
7. Tomy Rosy
8. Vera Pipinić

Nezavisna lista - Vesna Pinjuh
1.Vesna Pinjuh

Koalicija "Konzervativci"-Obiteljska stranka-HSP
1. Draženko Kožul
2. Tihomir Janiček
3. Zlatko Ivković
4. Marijana Klišanin
5. Katica Duvnjak
6. Janja Samardžić

Koalicija "Uspješna Hrvatska"
1. Marin Goreta
2. Pavica Brčić Kararić
3. Nenad Mandić
4. Srećko Filipović
5. Tatjana Tomec
6. Blanka Šmit

U ime obitelji-Projekt Domovina
1. Ranko Radoš
2. Zorica Knežević
3. Stipe Perić
4. Antonija Tomić
5. Duje Gale
6. Jacinta Laštro
7. Marija Žiga
8. Marija (Suša) Slavica
9. Jozo Bagarić