Tko su novi ministri?

Milorad Dodik

Predsjedavajući Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara Staša Košarac, za utorak je sazvao sjednicu na kojoj bi i formalno trebalo biti potvrđeno imenovanje Zorana Tegeltije za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara koga potom 5. prosinca treba imenovati Zastupnički dom Parlamenta BiH.

Tegeltija će potom izaći s imenima novih ministara koje ovih dana trebaju predložiti stranke koje će činiti vlast. Predsjednici HDZ-a Dragan Čović, SDA Bakir Izetbegović i SNSD-a Milorad Dodik ranije su dogovorili raspodjelu resora, ali i zamjeničkih mjesta.

SNSD partnerima daje zamjeničke pozicije

Po toj raspodjeli SNSD-u pripada Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstvo transporta i komunikacija i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice koje će SNSD najvjerojatnije popuniti svojim kadrovima, dok će njihovim koalicijskim partnerima SP-u, DEMOS-u i DNS-u pripasti tri zamjenička mjesta u resoru sigurnosti, obrane, te civilnim poslovima.

Na čelo Ministarstva vanjske trgovine najvjerojatnije će sjesti šef Kluba SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Staša Košaraca. Kao kandidat za ministra u Vijeću ministara do sada se spominjao predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović (predsjednik DEMOS-a), no to nije izvjesna opcija.

Tri ministarstva HDZ-u

HDZ je dobio Ministarstvo financija, Ministarstvo pravde i Ministarstvo civilnih poslova. Gotovo je sigurno da će državnim trezorom i dalje upravljati dosadašnji ministar financija Vjekoslav Bevanda.

Što se tiče Ministarstva pravde osim aktualnog ministra Јosipa Grubeše spominje se i trenutni delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak koji je dugi niz godina bio na čelu tog ministarstva. Kao ministar civilnih poslova u javnosti se spominje dosadašnji predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Kad su u pitanju zamjeničke pozicije aktualni zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić najvjerojatnije će ostati na istoj poziciji, dok će jednu zamjeničku poziciju dobiti predsjednik HSS-a Mario Karamatić i to ili u Ministarstvu vanjske trgovine ili Ministarstvu za izbjegle i raseljene.

SDA podijelila svoju kvotu

Bošnjačku kvotu u Vijeću ministara i to Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo obrane SDA je odlučila podijeliti sa koalicijskim partnerima. Tako je ranije nagoviješteno da će SDA za sebe zadržati Ministarstvo vanjskih poslova na čije čelo bi mogla doći diplomatkinja s dugogodišnjim iskustvom Bisera Turković ili dosadašnji ministar civilnih poslova u Vijeću ministara i dugogodišnji dužnosnik SDA Adil Osmanović.

Po navedenom dogovoru SBB-u bi trebalo pripasti Ministarstvo sigurnosti, a u tom slučaju ministar će biti lider SBB-a Fahrudin Radončić. DF-u će pripasti Ministarstvo obrane, a potencijali kandidat za ministra je nekadašnji načelnik zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general Sifet Podžić.

Ako sve bude išlo po planu Vijeće ministara na čelu sa Zoranom Tegeltijom trebalo bi biti imenovano do Nove godine.