Tihić: Vlast u BiH bi trebale formirati prije svega pobjedničke stranke, odnosno SNSD, SDP BiH, SDA i HDZ BiH

Dragan Čović, Sulejman Tihić, sda, SDP BIH, HDZ BiH, Sulejman Tihić, Dragan Čović, sda, Sulejman Tihić, Dragan Čović, HDZ BiH, Sulejman Tihić, sda, Dragan Čović, Sulejman Tihić, sda, HDZ BiH, SNSD, SDP, HDZ 1990, HDZ BiH, Sulejman Tihić, Dragan Čović, Sulejman Tihić, Dragan Čović, Sulejman Tihić, HDZ BiH, HDZ 1990, Dragan Čović, Sulejman Tihić, Vijeće ministara BiH, Dragan Čović, HDZ BiH, SDA BIH, HDZ BiH, SDA BIH, suradnja

... u BiH moraju biti ravnopravni i da na tom treba formirati vlast i ući u ustavne promjene.

"BiH se treba urediti na način da bude prihvatljiva za sve narode", rekao je Čović i dodao da je na sastanku razgovarano i o tome kako BiH može postati normalna europska država.

Govoreći o izboru predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, Čović je rekao da to mjesto u svakom slučaju treba pripasti HDZ-u BiH, ali da sa imenima trenutno ne treba licitirati.

Kada je riječ o zabrani OHR-a prema kojoj ne smije obavljati nijednu funkciju u organima vlasti BiH, Čović je rekao da ne vidi razloga za tako nešto i da će /visoki predstavnik u BiH Valentin/ Inzko kao razuman čovjek tu besmislenu zabranu ukinuti, te dodao da u HDZ-u BiH ima još ljudi, osim njega, koji mogu obavljati važne funkcije.

Lider SDA Sulejman Tihić naglasio je da bi vlast u BiH trebale formirati, prije svega, pobjedničke stranke, odnosno SNSD, SDP BiH, SDA i HDZ BiH.

On je istakao da bi osnovi za razgovore o budućim ustavnim promjenama mogao biti "travanjski paket", prudski sporazum, te da bi prvo trebalo riješiti pitanje vojne i državne imovine i popisa stanovništva u BiH.

Tihić je podvukao da nema ništa protiv toga da budući predsjedavajući Savjeta ministara BiH bude kandidat HDZ-a BiH, ali da, takođe, odgovornost na tom pitanju leži na SDP-u, koji mora naći rješenje.

Lider SDA najavio je da će krajem tjedna razgovarati sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom.

srna