Tihić: SDA neće dozvoliti ucjene politikama trećeg entiteta i Mostara kao hrvatskog glavnog grada

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je da u predstojećim razgovorima o formiranju vlasti ne želi da ignorira volju građana i da stranku koja je dobila najviše glasova ostavi u opoziciji.

Tihić je, gostujući na Federalnoj televiziji, rekao da je sa predsjednicima SNSD-a Miloradom Dodikom i SDP-a Zlatkom Lagumdžijom već razgovarao o formiranju vlasti, a da će detaljnije razgovore voditi kada Cenralna izborna komisija BiH objavi konačne rezultate.

On je ponovio da SDA neće u vlast po svaku cijenu, odnosno u "neku kompoziciju u kojoj je i Savez za bolju budućnost" Fahrudina Radončića.

Kada je riječ o HDZ-u BiH i izjavama lidera ove stranke Dragana Čovića, Tihić je rekao da očekuje da će se ova stranka vratiti u realnu politiku, dodajući da SDA neće dozvoliti ucjene politikama trećeg entiteta i Mostara kao hrvatskog glavnog grada.

"Treba da razgovaramo sa HDZ-om BiH i ako se možemo dogovoriti - u redu. Ako se ne uspijemo dogovoriti, postoji alternativa, a to su HDZ 1990 - HSP i `Radom za boljitak`" , rekao je lider SDA.

Tihić je izjavio da su izbori pokazali da je SDA stabilno druga stranka bez koje se ni u Federaciji BiH, ni u BiH ne mogu kvalitetno rješavati problemi.

srna