Tihić: Ministri SDA su jači dio platformaške vlasti ali SDA nema televizije da to promovira

Sulejman Tihić, SDP BIH, HDZ BiH, Dragan Čović, Milorad Dodik, sda, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, Sulejman Tihić, Sulejman Tihić, pregovori, Sulejman Tihić, BIH, vlast, Sulejman Tihić, SDA BIH, udruge, HVO, Sulejman Tihić, Sulejman Tihić, SDA BIH, Sulejman Tihić, SDA BIH, Sulejman Tihić, Zlatko Lagumdžija, Dragan Čović, SDA BIH, Sulejman Tihić, Zlatko Lagumdžija, Sulejman Tihić, sda, BIH, Sulejman Tihić, Ivo Sanader, Sulejman Tihić, SDA BIH, Sulejman Tihić, SDA BIH, Sulejman Tihić, SDA BIH, BIH, dr. Dragan Čović, Sulejman Tihić
Zato je neophodna reforma Ustava FBiH s ciljem da to bude učinkovitiji entitet i da se vidi treba li neke županije, na primjer, ukinuti, rekao je to u intervjuu Glasu Srpske predsjednik SDA Sulejman Tihić.

Komentirajući odnose unutar platformaške koalicije, Tihić je istaknuo da je SDA njezin jači dio.

- Nažalost, medijski ne stojimo dobro, jer nemamo televiziju koja će afirmirati rad naših ministara. Ovi se tek trebaju učiti vlasti - istaknuo je Tihić. Predsjednik SDA je govorio i o neuspjehu pregovora oko Vijeća ministara.

- Predstavnici stranaka iz Republike Srpske na ovom sastanku su pokazali spremnost i želju da se dođe do novog saziva Vijeća ministara BiH, a na tom pravcu je bio i SDA. Podrška dogovoru izostala je od dva HDZ-a koji su tada dobili sve hrvatske pozicije, ali su uvjetovali formiranje vlasti rekonstrukcijom federalne Vlade. Ne želimo rekonstruirati Vladu FBiH jer nema razloga za to, ona relativno dobro radi i te dvije stvari se ne mogu povezivati i uvjetovati - rekao je Tihić.

Naglasio je kako je činio sve da se postigne dogovor o novom Vijeću ministara.

- Činio sam sve što je u mojoj moći da se dođe do dogovora, a čak sam i stranačke interese stavio po strani. Bošnjak nikad nije bio ministar financija, a u Brčkom sam pristao da opet ne dobijemo tu poziciju. Bilo bi bolje da se ovo pitanje postavi onima koji nisu spremni napraviti kompromis. Tako sam danas manji optimist kada je u pitanju formiranje Vijeća ministara nego prije sastanka u Brčkom - rekao je predsjednik SDA Sulejman Tihić.

(VL / R.I. Dnevnik.ba)