Tihić: Još se ne zna koja će stranka napustiti vlast

On, međutim, nije isključio ni mogućnost da predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda podnese ostavku kako bi se zaobišao Dom naroda u parlamentarnoj skupštini BiH, čiji je on predsjednika.

Nakon raskida koalicije SDP-a Zlatka Lagumdžije i SDA na svim nivoima vlasti u Federaciji i u Savjetu ministara BiH, Lagumdžijina stranka je novu koaliciju napravila sa Strankom za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića.

Predstavnici SBB-a trebalo bi, naime, da zamjene mjesta sa pripadnicima SDA, dok bi ta stranka trebalo da pređe u opoziciju, dok je Tihić kazao da, ipak, treba sačekati i vidjeti šta će biti s novom koalicijom.

"Treba sačekati i vidjeti hoće li SDA ostati u koaliciji na državnom i federalnom nivou. To još nije sve završeno i odlučeno", izjavio je Tihić, prenijela je Anadolija.

Tihić je ponovio da je odluka SDP-a da prekine koalicijske odnose sa SDA "neozbiljna i neodgovorna" i da će imati "posljedice za državu i bošnjački narod posebno".

"Mi, sa svoje strane, sigurno nećemo dozvoliti da SDA bude izbačena iz vlasti, naravno, koliko mi to možemo, s obzirom na naš izborni rezultat", kazao je Tihić.

Na pitanje na koji način će SDA spriječiti odluke o uklanjanju iz vlasti i što realno može učiniti, te boji li se mogućnosti nelegalnih poteza u procesu uklanjanja SDA iz vlasti, Tihić je rekao da nelegalne odluke nitko neće poštovati.

"Došli smo u situaciju da se nelegalne odluke ne mogu donositi i poštovati. Kad je u pitanju Savjet ministara BiH, postoji mogućnost da se stvar završi mimo Doma naroda BiH i da se nama uskrati mogućnost da zaustavimo te namjere. Postoji mogućnost da Bevanda podnese ostavku i da se bira novi Savjet ministara u Zastupničkom domu BiH", rekao je Tihić.

On je upozorio da se zna kakva je dalja procedura u Predsjedništvu BiH, odnosno kakav je proces imenovanja mandatara, raspored pozicije i provjere.

"Zna se i vrijeme koje je za to potrebno. Ne može se to završiti do kraja lipnja. Ako se to uradi, ako Bevanda podnese ostavku, mi se ne možemo tome protiviti. Možemo se usprotiviti izboru Savjeta ministara u Zastupničkom domu, ali vjerovatno, to ne bi mogli zaustaviti", rekao je Tihić.

Agencije