Tako je govorio Zvonko Jurišić

Prije nego što su on i njegova stranka postali "platformaši" imao je sasvim drugačije mišljenje o BiH, pa na uvid čitateljima donosimo citate iz nekih njegovih medijskih istupa.

20 Travanj 2009

Nažalost, HDZ-u BiH je SDA strateški partner, dok su mu sve stranke sa hrvatskim predznakom protivnici. Ipak, nakon svih propalih rekonstrukcija vlada, od kantonalne do entitetske i državne, koju su inicirali HDZ BiH i SDA, pomalo to strateško partnerstvo slabi, a jača suradnja hrvatskih stranaka, za što je zoran primjer i (ne)izbor gradonačelnika Mostara.

30 Ožujak 2010

Gospodin Lijanović poštuje sve što stoji u Kreševskoj deklaraciji i on je već odavno najavio svoju kandidaturu. On očekuje više glasova iz redova srpskog i bošnjačkog naroda, nego iz reda hrvatskog.

05 Lipanj 2010

Skoro u svim relevantnim političkim strankama u BiH značajnu ulogu imaju kadrovi prošlog komunističkog sustava, koji su školovani u poznatoj i ozloglašenoj školi u Kumrovcu. Naša politička akademija je prvi korak ka stvaranju istinske demokracije, kao i poboljšanja položaja hrvatskog naroda u BiH.
Vladajuća struktura u odlasku u Bosni i Hercegovini pokazala se nesposobnom za donošenje bilo kakvih ustavnih promjena. Jedino o čemu su se mogli dogovoriti jesu ministarske fotelje, te pozicije u raznoraznim upravnim i nadzornim odborima.

30 Lipanj 2010

„U tom slučaju, omogućio bi se novi administrativni ustroj BiH, sa tri i više federalnih jedinica, od kojih bi najmanje jedna trebala biti sa većinskim hrvatskim narodom. Mi to možemo, za to imamo snagu"

27 Svibanj 2010
Ali isto tako bilo je nemoguće donijeti ovaj nepravedni izborni zakon bez predstavnika Hrvata, odnosno tada HDZ-a BiH. I zato s punim pravom mogu reći da je HDZBiH izdao nacionalne interese, te samim tim da je izdajnička stranka koja, nažalost, svojim djelovanjem je umnogome doprinijela postdejtonskom egzodusu Hrvata u BiH.

29. Rujan 2010

Sada je već jasno da smo bili u pravu i sve ankete daju gospodinu Ragužu prednost u odnosu na sve druge kandidate i da je on čovjek koji će dobiti najviše hrvatskih glasova i velika je vjerojatnost da će proći i pobijediti pa čak i ovu prljavštinu i podvalu SDP-a u osobi gospodina Željka Komšića. SDP i predsjednik Lagumdžija bi trebali povući Komšića iz utrke za člana Predsjedništva i vratiti dignitet toj stranci i socijaldemokraciji u BiH.

22. Kolovoz .2010

Mislim da nije u redu sve ove godine ignorirati volju hrvatskog naroda i nametati nam naše političke predstavnike pošto među bh Hrvatima nitko normalan Željka Komšića i ne doživljava hrvatskim političkim predstavnikom. Njega su izabrali Bošnjaci i time nam stvorili strašne probleme. Jasno mi je da SDP BiH u današnje vrijeme vjerojatno od svih političkih stranaka u zemlji najbolje kotira izvan njezinih granica, ali na ovaj način svima isto tako daju do znanja kako je i njima stalo samo do fotelja, a uopće ih nije briga za građane ove zemlje. Oni sebe predstavljaju kao nekakvu multietničku stranku, a doprinose samo razbijanju hrvatskog biračkog tijela pokazujući kolika je njihova stvarna briga za Hrvate. Nadalje, na ovaj način izravno doprinose nekim drugim štetnim posljedicama za nas Hrvate".

Danas sve to izgleda puno drugačije. Pitamo se tko je danas strateški partner SDA BiH? Tko su danas glasači gospodina Lijanovića? Čiji koalicioni partneri su školovani u zloglasnoj školi u Kumrovcu? Tko danas dogovara mjesta u foteljama u upravnim i nadzornim odborima. Tko danas zagovara, a tko ne hrvatsku federalnu jedinicu u BiH? Tko danas izdaje nacionalne interese Hrvata u BiH? Kako je SDP oprala prljavštinu i podvalu sa svog imena? Koga je to danas briga za građane ove zemlje? Tko je danas multietnička stranka koja razbija hrvatsko biračko tijelo?

Pitanja je puno, odgovora nema. Ima još mnogo toga o gospodinu Jurišiću za vrijeme njegove vladavine ZHŽ, ali o tome će se očitovati neki drugi organi. Na kraju svega zaključak je samo jedan: Ne mijenja se vrijeme, mijenjaju se ljudi.

hercegovina.info