TAJNO PISMO Budimir traži inspekciju u Helezovom ministarstvu

Živko Budimir, Politika, Živko Budimir, Valentin Inzko, Živko Budimir, Živko Budimir, Živko Budimir, HŠK Zrinjski, Ultras, Ultrasi, Živko Budimir, Hrvati u BIH, Posavina, Živko Budimir, platformaši, dijaspora, Živko Budimir, Zukan Helez, Živko Budimir, parlament, ostavka, Živko Budimir, legimitet, BIH, ustavni sud, Živko Budimir, smjena, Živko Budimir, govor, Marinko Čavara, Živko Budimir, Živko Budimir, Marinko Čavara, SDA BIH, Živko Budimir, SBB BIH, Živko Budimir, poštenje, Živko Budimir, suđenje, Živko Budimir, Ante Krajina, Zukan Helez, Živko Budimir, Željko Komšić političar, BIH, izbori, Živko Budimir, BIH, Treći entitet

Istodobno, u drugom dopisu, koji smo također dobili iz dobro obaviještenih izvora, predsjednik Budimir izravno piše ministru branitelja Zukanu Helezu te ga upozorava kako Inspektorat ministarstva nije legalno tijelo te da se preko njega očito želi prepraviti povijest Domovinskog rata. 

Piše: Dario Pušić / Dnevni list

U dopisu koji je stigao na adresu ministra Mikulića, Budimir objašnjava kako je nakon sastanaka s udrugama HVO-a doznao kako Helezovo ministarstvo u oko 90 do sada izdanih rješenja naređuje brisanje podataka iz vojnih evidencija.
- Nakon donošenja rješenja i činjenica da su ona potpisana od pomoćnika koji nema veze s vojnim evidencijama niti s Inspektoratom, dodatno izaziva sumnju u njihovu ispravnost, upozorava Budimir te navodi kako su rješenja o brisanju iz vojnih evidencija okolnosti stradavanja u logorima Armije BiH u suprotnosti s uputama o vođenju vojnih evidencija obveznika.

MOS i logori su postojali

S obzirom da se ova problematika odnosi na upravni postupak, Budimir je zatražio od Mikulića vršenje inspekcijskog nadzora u Federalnom ministarstvu branitelja i stradalnika Domovinskog rata nad provođenjem Zakona o upravnom postupku kao i izvješće o provedenim aktivnostima. S druge strane, u mnogo opširnijem pismu koje je uputio na ruke ministra Heleza, predsjednik Federacije jasno upozorava kako ovo ministarstvo u svojoj nadležnosti nema poslove inspekcijskog nadzora te da je Inspektorat nezakonito formiran još 2005. godine.
- Nedopustivo je da ovako utemeljeno tijelo pod nazivom Inspektorat, zbog prethodno navedenog kojeg čine “neovlašteni djelatnici”, “nezakonitim zapisnicima i rješenjima” pokušava mijenjati povijest Domovinskog rata donoseći rješenja kojim se traži od općinskih službi Mostara, Konjica i Jablanice da izvrše poništenje uvjerenja o okolnostima stradavanja za osobe zarobljene od pripadnika MOS-a, ističe Budimir te objašnjava kako je MOS postojao te, ako Helez nema podatke o tome, on će mu ih dostaviti. Kao dokaz mu je priložio jedno od rješenja kojim su neovlašteni djelatnici na nezakonit način pokušali osporiti činjenice koje nisu sporne, a sve u cilju, kako se navodi, da se stradalnici HVO-a ostave bez statusa invalida. Time se, tvrdi Budimir, mijenja povijest i pokušava negirati činjenica da je Armija BiH imala logore. Predsjednik Federacije je u pismu prozvao i Helezovog pomoćnika Ibrahima Ganibegovića kojeg veže uz brisanje riječi MOS te se osvrnuo na Helezovu naredbu o tome da se određeni podaci poput okolnosti stradavanja ne unose u obrasce. Na kraju je zatražio da hitno stavi izvan snage sva nova rješenja za hrvatske stradalnike.

Novi proces


Dopisi koje je predsjednik Federacije BiH uputio samo su logičan slijed aktivnosti koje je pokrenuo na zaštiti hrvatskih stradalnika. Naime, preko općinskih službi u Konjicu, Jablanici i Mostaru već se jedno vrijeme traži poništenje ranijih uvjerenja o stradavanju Hrvata zarobljenih u logorima Armije BiH te se namjeravaju izdati nova uvjerenja u kojima ne bi postajali podaci o postajanju postrojbi MOS-a, logora Armije kao i načina i okolnosti stradavanja zatočenika. Na taj način, smatraju stradalnici predvođeni Mirkom Zelenikom, predsjednikom Udruge hrvatskih logoraša Domovinskog rata BiH, želi se zaustaviti proces tužbi u kojima logoraši traže odštetu, ali i prepraviti povijest.

Tužbe


Problematika prepravljenih rješenja otkrivena je nakon što je Zelenika potvrdio kako federalno Pravobraniteljstvo preko Ministarstva za pitanja branitelja naručuje ciljane revizije onih koji su tužili državu, a sve u cilju da bi se logoraši skinuli s prava, odnosno kako bi ih se prije same revizije “natjeralo” da odustanu od tužbi.