TAJNI SASTANAK: Na sarajevskoj Ilidži SDA i SDP dogovorili koaliciju s Devedesetkom i HSP-om?!

Zlatkova obećanja

Ova informacija navodno je potvrđena Avazu od dobro obaviještenih izvora bliskih HDZ-u 1990. Mada se detalji dogovora još kriju od javnosti, jasno je kako je cilj ove koalicije pokušati istisnuti HDZ BiH Dragana Čovića iz vlasti. Iako im je Lagumdžija ponudio "sve i svašta", Ljubić i Jurišić strahuju kako bi na koaliciju mogla reagirati hrvatska javnost.

Prije svega ona u Hercegovini, koja je ogorčena što su Bošnjaci izabrali hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, te traži od svojih političara da se okupe u "svehrvatskom savezu".

Zanimljivo je da je sličan sastanak na Ilidži ista četvorka imala i uoči izbora, piše Avaz.

Nacionalni dogovor

Isti list navodi da ideja o koaliranju sa SDA i SDP-om neće ići baš lako, što potvrđuju i prva negodovanja u samom HDZ-u 1990. Naime, iz Općinskog odbora te stranke u Ljubuškom, gdje su "ljubićevci" imali najbolje rezultate, poručili su da, svjesni političkog trenutka u kojem se nalazi BiH i položaja hrvatskog naroda, stoje na liniji stvaranja svehrvatske koalicije na koju je, podsjetimo, pozvao upravo Čović. To se kosi sa željama stranačkog vrha.

- U potpunosti uvjereni da isključivo hrvatski nacionalni dogovor može iznjedriti najbolja ustavna rješenja za popravljanje ustavnopravne pozicije hrvatskog naroda u BiH, OO HDZ-a 1990 Ljubuški daje bezrezervnu potporu liderima svih hrvatskih političkih stranaka da nastave dogovore o stvaranju svehrvatskog saveza na svim razinama na dobrobit hrvatskog naroda u BiH - navodi se u priopćenju iz Ljubuškog.

Iz tog odbora su najavili, saznaje Avaz, i da će tražiti ostavku stranačkog vodstva ako naprave koaliciju sa SDA i SDP-om.

Jurišićeve poruke

Pokušaj potiskivanja Čovića nagovijestio je prošlog tjedna i Tihić, tvrdeći da se bez čelnika HDZ-a BiH može napraviti vlast. Također, ovakav rasplet nagovijestio je i predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić, koji je za Avaz rekao da, osim HDZ-a BiH, koji je osvojio najviše glasova među Hrvatima, "postoji autentični i stvarni predstavnik Hrvata koji ima legitimitet i legalitet i može biti dio parlamentarne većine".

dnevnik.ba