Tadić: Mladić će biti uhićen

Boris Tadić
"A ako nije, nastavićemo da surađujemo sa svim sigurnosnim službama svijeta da se to dogodi. Konačan odgovor ćemo imati relativno brzo", tvrdi Tadić, odbacujući sumnje da bi zbog nedovoljne suradnje sa Haškim tribunalom Srbiji moglo biti uskraćeno dalje napredovanje u europskim integracijama.

On je za beogradski dnevnik "Blic" rekao da je cilj Srbije da za godinu dana počnu pregovori o članstvu u EU, istakavši da je uvjeren da Beograd može ispuniti reformske uvjete za dobijanje statusa kandidata.

"Objektivno govoreći mnogo se promjenilo za samo dve godine. Verujem da se stvara nova klima i da za godinu i po dana, u ožujku ili travnju 2012. godine, kada bi trebalo da dobijemo datum za pregovore za članstvo u EU, možemo da napravimo još jedan kvalitativni iskorak", rekao je predsjednik Srbije.

On je naglasio da sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem može da se sastane "svakog dana", ali da nije svrha susret sa Tačijem već rješavanje problema.

"Pitanje je da li naš susret bilo šta rješava ili je prije toga potreban dijalog eksperta koji moraju da razrade modele prihvatljive za obje strane. Susret sa Tačijem ili bilo kojim legalnim predstavnikom Albanaca za mene ne predstavlja problem, već obavezu", rekao je Tadić.

Na pitanje da li Srbija može da nametne pitanje statusa Kosova i Metohije, Tadić je rekao da "Srbija ne može ništa da nameće na međunarodnom planu", ali da kroz dijalog može da se dođe do međusobno prihvatljivog rješenja.

srna