Svi potvrdili dolazak u Mostar, osim SDP-a

Mostar, Hum, brkanovo brdo, Vijeće ministara, BIH, Mostar, ustavni sud, Mostar, kaos, Mostar, kredit, vraćanje, Travnik, Mostar, Tomislav Rajić, Zvonko Milas, posjet, Hercegovina, vremenska prognoza, Mostar
"Dobili smo poziv i očitovat ćemo se o tome na vrijeme kako ne bismo ni na koji način ugrozili sastanak, ali sada još ništa ne možemo reći jer ima nekih nedoumica u vezi sa samim pozivom", rekao je danas za Nezavisne novine Damir Mašić, tajnik za informiranje SDP BiH.

Dragan Čović i Božo Ljubić, predsjednici HDZ BiH i HDZ 1990, u petak su uputili pozive liderima SDP-a, SDA, SNSD-a i SDS-a za sastanak posvećen formiranju Vijeća ministara BiH. Iz HDZ 1990 kazali su da su učešće na sastanku potvrdili svi osim iz SDP BiH.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, kazao je da će se odazvati na sastanak i ponovio da stranke iz Republike Srpske ni do sada nisu bile prepreka za forimiranje vlasti na razini BiH.

"Mjesecima čekamo da problemi budu riješeni, prije svega, unutar Federacije BiH", rekao je Dodik.

Dodao je da RS želi da konsenzus, rotacija i balansiranje budu zadržani, jer je BiH složena državna zajednica sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Dodik je ponovio da RS u novom sazivu Vijeća ministara trebaju pripasti četiri ministarska mjesta, među kojima mjesto ministra vanjskih poslova. Ocijenio je da je Lagumdžijin zahtjev da bude ministar vanjskih poslova jedan od osnovnih razloga zašto BiH nema vijeća ministara.

"RS ne osjeća veliku štetu zbog toga, jer se pokazalo da BiH, odnosno njeni entiteti, funkcioniraju i bez Vijeća ministara", kazao je Dodik.

Dragan Ćuzulan, glavni tajnik SDS-a, ponovio je da imaju dogovor sa SNSD-om, ali je rano govoriti o podjelama ministarskih pozicija, osim da svakoj stranci pripadnu po dvije pozicije.

Rajko Vasić, izvršni tajnik SNSD-a, dodao je da raspodjela ministarskih pozicija neće ni biti tema razgovora u Mostaru.

Ono o čemu se očigledno dvije stranke i dalje ne slažu je sudbina sadašnjeg saziva Vijeća ministara i što u slučaju da na predstojećim razgovorima bh. lidera ne bude postignut dogovor.

Vasić smatra da nema problema da sadašnji saziv nastavi funkcionirati, dok Ćuzulan misli da postojeći saziv mora hitno biti zamijenjen novim.

dnevnik.ba