Susret Tomislava Karamarka s Draganom Čovićem

Dragan Čović

Sastankom je dominiralo nekoliko važnih tema, a zajednička ocjena dvaju izaslanstava je kako postoji bezrezervna spremnost za jačanje međusobne suradnje i međusobnih odnosa HDZ-a RH i HDZ-a BiH za zajedničkim djelovanjem kako u Hrvatskoj tako i u BiH.

Ovom prigodom je pokrenuto nekoliko bitnih tema kao što su predstojeći popis stanovništva u BiH, status branitelja HVO-a i novonastale okolnosti za Hrvate u BiH nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju te presuda 'haškoj šestorici'.

Kada je riječ o popisu stanovništva zaključeno je kako se moraju poduzeti svi koraci da se hrvatsko stanovništvo u BiH i Hrvati iz BiH u RH upozna s važnošću popisa budući je riječ o najmanje brojnom narodu.

Na sastanku je bilo riječi i o braniteljima iz sastava HVO-a. Iskazana je puna potpora braniteljima u zaštiti stečenih prava, kako u BiH, tako i u Hrvatskoj, te je razmatrana mogućnost da se preko saborskog Odbora za Hrvate izvan RH zatraži opsežna rasprava o evidentnom kršenju prava pripadnika HVO-a od strane resornog Ministarstva Vlade Federacije BiH i pored presuda Ustavnog suda Federacije BiH.

Uz to je pružena puna potpora Hrvatima osuđenima u prvostupanjskoj presudi u Haagu kao i njihovim obiteljima, uz uvjerenje da će drugostupanjska presuda biti oslobađajuća jer je ona jedino pravedna i u skladu s istinom.

Na kraju ovog sastanka dogovoreno je u organizaciji HDZ RH i HDZ BiH održavanje Konferencije na temu “Položaj Hrvata u BiH u svijetlu ulaska Hrvatske u EU”, koja će se održati 16. srpnja 2013. godine u Mostaru te je izraženo zadovoljstvo kvalitetnom suradnjom dviju sestrinskih stranaka.