Susret Radončića i Čovića u četiri oka

radoncic i covic

... potvrđeno je za Dnevni avaz. Na radnoj večeri dvojica lidera su razgovarali o postizbornoj situaciji u našoj zemlji.

Direktan dijalog
Nakon sastanka Radončić je za naš list dao kratku informaciju o susretu koji je održan u četiri oka.

"Gospodinu Čoviću sam čestitao izbor za člana Predsjedništva BiH i odličan rezultat HDZ-a. On je, također, čestitao SBB-u drugo ukupno mjesto ostvareno na nivou FBiH i u bošnjačkom biračkom tijelu", rekao je Radončić.

Po običaju, kako je istaknuo između njih dvojice se vodi vrlo direktan i otvoren dijalog i sa puno razumjevanja za stajalište druge strane.

"Već je poznata pobjednička stranka u hrvatskom korpusu što znači da HDZ ima natpolovičnu većinu u tom narodu. A, kako tvrdi gospodin Dodik, u RS će natpolovičnu većinu imati SNSD sa svojim koalicionim partnerima. Ako se situacija u RS pokaže takvom, onda ostaje jedina nepoznanica kako će se formirati natpoloviča većina u FBiH", podvukao je predsjednik SBB-a.

On je dodao da su govorili i o dosadašnjim razgovorima koje su imali sa predsjednicima drugih političkih stranaka.

"Uz to, Čović mi rekao o susretima koje je imao i koje će imati naredni tjedan sa liderima najjačih stranaka u BiH, te su ga stoga stavovi SBB-a dodatno zanimali. U tom kontekstu i ja sam prenio svoje dosadašnje i utiske iz razgovora sa predsjednicima pojedinih stranaka", naveo je Radončić.

Natpolovična većina
I ovom prilikom je, kako kaže, potencirao već od ranije poznati stav SBB-a da izuzuzetno teška kriza treba rezultirati korjenitim ekonomskim, socijalnim i političkim promjenama u skladu sa rezultatima izbora.

"Oni se, stav je SBB-a, - makar kada su Bošnjaci kao najbrojniji narod u BiH u pitanju - ne trebaju ekskluzivistički mjeriti samo značajnim rezultatom jedne stranke, već natpolovičnom odlukom birača koji su glasali za više političkih partija i u ukupnom zbiru pokazali dominantno htjenje ka promjenama", istaknuo je Radončić nakon sastanka.

Inače, kako saznajemo, sinoć je dogovoreno da će se oficijelni susret čelništva dvaju stranaka dogoditi u narednim danima.

Nije smak svijeta otići s vlasti
Čović i Radončić su sinoć istakli značaj što tolerantnije atmosfere tijekom postizbornih pregovora. Ona se mora sačuvati, neovisno od mnogo mogućih matematičkih kombinacija, a učesnici sinoćnjeg razgovora su potencirali i poznate političke principe svojih stranaka.

Radončić je iznio svoju procjenu da će HDZ zbog, zaista, ubjedljive natpolovične podrške Hrvata, sigurno biti dio buduće vlasti na svim nivoima, a da u ostala dva naroda niko ne treba smatrati smakom svijeta ako eventualno ne uđe u vlast i ode u opoziciju.