Susret Lagumdžije i Čovića do kraja tjedna

HDZ 1990, HDZ BiH, SDP BIH, SNSD, Dragan Čović, HDZ BiH, HDZ 1990, Božo Ljubić, HDZ BiH, platforma, Zlatko Lagumdžija, Dragan Čović, Vijeće ministara, Dragan Čović, Sulejman Tihić, Zlatko Lagumdžija, SDA BIH, HDZ BiH, HDZ 1990, Dragan Čović, Zlatko Lagumdžija, HDZ BiH, SDP, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, Vijeće ministara BiH, dogovor, BIH, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, Dragan Čović, SDP BIH, HDZ BiH, suradnja, Dragan Čović, Zlatko Lagumdžija
Pored HDZ-a, SDP-u ostaje i „najteži" sastanak sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika.

„SDP ima obvezu razgovarati sa svim političkim subjektima, posebno onima koji su dobili izborni legitimitet i parlamentarni su na nivou države BiH. U skladu s ti, mi ćemo sigurno obaviti razgovore sa Hrvatskom demokratskom zajednicom i Savezom nezavisnih socijaldemokrata, kada se za to stvore uvjeti", kazao je za „Oslobođenje" Damir Mašić, glasnogovornik i član Predsjedništva SDP-a.

Razlike i skoro pa sukobi između SDP-a, na jednoj, i HDZ-a i SNSD-a, na drugoj strani, ogledaju se u izboru i kandidaturi Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva, najavljenoj kandidaturi Lagumdžije za predsjedavajućeg Vijeća ministara, te angažmanu SDP-a u Socijalističkoj internacionali i Europskim socijalistima da se SNSD isključi iz ovih međunarodnih političkih saveza.

Međutim, sudeći po Mašićevim izjavama, teško da će doći do nekog sadržajnijeg sporazuma SDP-a i ove dvije stranke u skorijem vremenu. HDZ kao svoj politički prioritet ističe treći entitet, a SNSD jačanje Republike Srpske.

„To nisu teme u BiH. Neki ljudi očigledno žele ili ojačati svoje pregovaračke pozicije pred formiranje vlasti ili to rade u svrhu dnevne politike", kaže Mašić.

S druge strane, glasnogovornik HDZ-a Mišo Relota je konkretniji i kaže za „Oslobođenje" da se već radi na pripremama sastanka lidera dviju stranaka.

„Više smo puta kazali da smo spremni na razgovore sa svim strankama koje su dobile podršku birača, pa tako, dakako, i sa SDP-om. Do susreta Čović - Lagumdžija doći će sigurno kroz nekoliko dana", kazao je on.

Od dogovora ovih triju stranaka, uz SDA, zavisi, zapravo formiranje vlasti na državnom nivou, ali i u Federaciji BiH.

radiosarajevo.ba