Šuica i Maletić: Europski parlament odlučno za europsku BiH

Europska unija, Hrvatska, Europska unija, Hrvati u BIH, Europska unija, Hrvatska, referendum, Europska unija, Europska unija, BIH, Hrvatska, Europska unija, lobiranje, BIH, Europska unija, BIH, Hrvatska, Europska unija, Europska unija, soros, Davor Ivo Stier, Europska unija, BIH, Europska unija, sastanak, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, šansa, BIH, Europska unija, istraživanje, Hrvati, Srbi, Bošnjaci, parkirne kazne, belgija, brisel, Hrvati, Njemačka, Europski parlament u Briselu, Andrej Plenković, BIH, europski fondovi, pomoć, Hrvatska, Sejdić i Finci, Europska unija, BIH, BIH, Europska unija, anketa, Europska unija, BIH, Politika, Peter Sorensen, EU i BiH, Europska unija,  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Europska unija, BIH, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, Dubravka Šuica, BIH, Europska unija, Paneuropska unija , Europski parlament , Hrvati u BIH, Dubravka Šuica, BIH, Europski parlament , EU i BiH,  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Europski parlament u Brisel

U žustroj raspravi uz ostale zastupnike sudjelovale su i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Dubravka Šuica te zastupnica Ivana Maletić, koje su zahvalile izvjestitelju Predi i povjereniku Europske komisije za proširenje Johannesu Hahnu na razumijevanju stanja u Bosni i Hercegovini i spremnosti da se pošalje pozitivan signal u BiH oko nastavka njezinog euroatlantskog puta.

Ovim izvješćem Parlament poziva BiH da provede socioekonomske reforme i riješi problem nezaposlenosti mladih, hitno provede presude Ustavnog suda uključujući i presudu u slučaju Sejdić - Finci, zatim Odluku o izborima u gradu Mostaru kao i o legitimnom predstavljanju svih triju naroda. Međutim, Parlament također osuđuje neprihvatljivo nasilje nad članovima izbornog povjerenstva na nedavnim izborima u Stocu kao i ilegalni referendum održan u Republici Srpskoj.

„Vjerujem da će Parlament poslati snažni signal vlastima u BiH da požure s reformama. Nakon svih rasprava, ukazuje se potreba za izmjenom izbornog zakona u BiH. Pozdravljam naglašavanje, po četvrti put, u tekstovima rezolucija, principe federalizma, supsidijarnosti i decentralizacije, koji su neophodni kako bi sva tri konstitutivna naroda, ali i manjine, mogli uživati ista prava, a ovdje posebno ističem prava Hrvata koji bi trebali imati TV kanal na hrvatskom jeziku i uživati sve što im pripada po Daytonskom sporazumu.

Članstvo u EU jedini je način stabilizacije i prosperiteta ne samo za BiH već i za ostale zemlje Jugoistočne Europe, pa je stoga važno da BiH postane decentralizirana država i da svi konstitutivni narodi budu legitimno zastupljeni. Potrebno je ukloniti institucionalne neravnopravnosti i prepreke koje nameću nelegitimne predstavnike hrvatskog naroda u tijela vlasti. Također, svima nama je u interesu funkcionalna BiH, a uvjerena sam da je Parlament čvrsto opredijeljen za europsku Bosnu i Hercegovinu, jer utjecaji drugih geopolitičkih interesnih sfera i udaljavanje BiH od Europske unije moglo bi rezultirati nesigurnim i nepouzdanim susjedstvom", rekla je u svom izlaganju Dubravka Šuica.

„Sretna sam što je Bosna i Hercegovina pred drugom fazom puta prema EU, a to je stjecanje statusa države kandidatkinje i nadam se da će proces pripreme odgovora na pitanja iz upitnika, ali isto tako i analize odgovora EU komisije biti brz i učinkovit te da će uz izmjenu izbornog zakona i uspostavu mehanizma koordinacije BiH najkasnije do kraja ove godine postati kandidatkinja za članstvo i brzo prijeći u treću fazu, a to su formalni pregovori.

To je važno za modernizaciju i demokratizaciju države, za jačanje pravnog i političkog sustava u kojem se njeguju visoki standardi zaštite ljudskih prava, prava manjina i jednakopravnog sudjelovanja sva tri konstitutivna naroda u institucijama i procesima donošenja odluka u BiH. Po ekonomskoj snazi, BDP po stanovniku u PPS-u Bosne i Hercegovine u odnosu na EU28 je na 29%. Investicije u BiH su od ogromne važnosti i zato pozivam Europsku komisiju da što kvalitetnije i brže realizirate provedbu IPA programa u svim područjima/komponentama. Europski fond za strateška ulaganja također treba postati instrument poticanja gospodarskog rasta i stvaranja radnih mjesta u BiH", izjavila je Ivana Maletić.