Stižu oštre reakcija na Izetbegovićevu tvrdnju da je BiH Erdoganov 'amanet'

izetbegovic i erdogan

... pokojni otac Alija prije smrti sadašnjem predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoğanu povjerio ulogu svojevrsnoga skrbnika nad BiH, piše Večernji list BiH.

Sudjelujući u obilježavanju četrnaeste obljetnice smrti Alije Izetbegovića, koji je bio prvi predsjednik Predsjedništva BiH kao samostalne države, njegov sin je novinarima u Sarajevu kazao kako je veza između njegova oca i sadašnjeg turskog predsjednika bila jako važna, a o tome svjedoči da je Erdoğan bio jedna od posljednjih osoba s kojom je razgovarao prije smrti.

- On (Alija) je u njemu je prepoznao budućeg jakog lidera i ostavio mu u "amanet" brigu za BiH. Ja mislim da Erdoğan itekako dobro nosi taj "amanet" - kazao je Bakir Izetbegović.

Izazivanje ostala dva naroda

Potenciranje ovih tema može biti shvaćeno isključivo kao izazivanje ostala dva naroda u BiH te, naravno, nije dugo trebalo čekati na reakciju. Prvi koji je Izetbegoviću odgovorio bio je predsjednik RS-a i p redsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Kazao je kako je ta izjava "skandalozna i opasna" poručivši kako Bakir Izetbegović Erdoğanu može dati na čuvanje samo ono što je katastarsko vlasništvo njegove obitelji.

- U BiH žive dva kršćanska naroda u čije ime Alija nikada nije govorio niti je imao mandat govoriti. Alija Izetbegović je bio osnivač "Islamske države" na Balkanu, o čemu postoji i pisani trag u obliku "Islamske deklaracije" koja je njegov politički program i oporuka njegovu sinu Bakiru - kazao je Dodik.

Predsjednik RS-a ocijenio je da "Bakir Izetbegović danas laže dok pere životopis svoga oca predstavljajući ga kao mirotvorca, kao da nitko više ne pamti rečenicu Alije Izetbegovića da će ‘žrtvovati mir za Bosnu'".

- Za takvu Bosnu, koju je vidio kao islamsku državu, žrtvovao je i mir i sve narode na ovom prostoru te ih uveo u jedan od najtragičnijih sukoba u svijetu na kraju 20. stoljeća. Samo smrt ga je spasila i haaške sudnice i službene pravne kvalifikacije koja ga sljeduje - ratni zločinac - naglasio je Dodik.

Nešto odmjereniji u izjavio je bio predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović koji je kratko prokomentirao za Večernji list kako nitko ne može ostaviti BiH nekome u nasljeđe te kako takve izjave stvaraju nepotrebne sukobe, ali i pokazuju kako neki doživljavaju ovu državu.

Točnije, umjesto da s drugima grade bolji suživot, pokušavaju u miru prisvojiti ono što nisu uspjeli u ratu. I SDS, odnosno, jedan od čelnika te stranke i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, nije mogao prešutjeti ono što je izrekao njegov koalicijski partner.

- Predsjednik SDA Bakir Izetbegović može ograditi dio BiH koji je njegov otac Alija ostavio u "amanet" Turskoj, odnosno njezinu predsjedniku Erdoğanu i prepisati ga "jedan kroz jedan" - bio je ironičan Mektić.

Dodao je kako BiH treba imati dobre odnose s Turskom, ali ništa više od toga. Sam Bakir Izetbegović u stalnim je kontaktima s Erdoğanom, a jedan drugoga redovito oslovljavaju s "brate".

Veličanje Izetbegovića

Turska se posredstvom svog Veleposlanstva u Sarajevu izravno uključila u obilježavanje ovogodišnje godišnjice smrti Alije Izetbegovića, i to ponudivši u četvrtak sarajevskoj publici premijeru turskog televizijskog dokumentarca naslova "Alija, posljednji bedem islama".

U filmu se veličaju lik i djelo pokojnog bošnjačkoga lidera, no čak je i njegovu sinu, koji je nazočio projekciji, zasmetao naslov koji je ocijenio "malo pretencioznim i jednodimenzionalnim".

- Alija je, naravno, čovjek koji je borac za obranu islama na ovim prostorima, ali je bio i borac za demokraciju, slobodu, uvođenje višestranačkoga sustava te obranu multietničke supstancije u BiH - kazao je Bakir Izetbegović komentirajući film.

Ako je ta izjava točna, onda će biti teško shvatiti kako je Alija ostavio BiH u "amanet" Erdoğanu.