Srbi u HNŽ izlaze na izbore sa zajedničkom listom

pravoslavna crkva

U pitanju je inicijativa Koordinacije Srba u Mostaru, iz koje su poručili da je ovo prilika da prevladaju podjele, te da je jedinstvena srpska lista u Mostaru ozbiljna prilika da Srbi konačno dobiju svog autentičnog predstavnika u ovoj županiji. Prije deset godina Sonja Žarković završila je Ekonomski fakultet, no posao u struci nije mogla naći, stoga se okrenula privatnom biznisu. Problem je to, kako je kazala, brojnih visokoobrazovanih srpskih kadrova koji teško mogu doći do posla u struci.

"Što se tiče izgleda za moje zaposlenje u ekonomskom sektoru, tu su slabe šanse kao i većini srpske omladine u Mostaru jer Srbi nisu konstitutivan narod u državnim institucijama u Hercegovačko-neretvanskoj županiji", ispričala je Žarković za N1.

Sonja je sada kandidatkinja Srpske liste - liste u kojoj nastupaju sve srpske stranke u Hercegovačko-neretvanskoj županiji na predstojećim izborima, a koju su podržala i srpska udruženja. Upravo to je, kazala je Sonja, šansa za promjene za Srbe u Federaciji Bosne i Hercegovine. Šansa da se napravi iskorak i da se preko legitimnih srpskih predstavnika pokušaju riješiti brojni problemi Srba u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i cijeloj Federaciji.

"Mi smo ovdje nekako prepušteni sami sebi, i na svu sreću zajedno smo i isto mislimo da je ovo jedina šansa da opstane srpsko jedinstvo na svim razinama", ocijenila je Žarković.

Iako je Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine u svibnju ove godine donio odluku prema kojoj Srbi u Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadno-hercegovačkoj i Posavskoj županiji postaju konstitutivan narod, iz Koordinacije Srba, koji su ujedno i pokrenuli incijativu za ujedinjenjem svih srpskih stranaka, kazali su da su Srbi konstitutivni samo na papiru, ali ne i u praksi, s obzirom na to da još uvijek nije provedena odluka Ustavnog suda, budući da Ustav županije nije usklađen sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine. Život Srba, ispričao je Dušan Golo, zavisi isključivo od političke volje onih koji imaju vlast u županijama i na višim razinama, piše N1.

"Ako bismo uspjeli ući s jednim zastupnikom u Skupštinu županije i u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, mislim da bi se situacija drastično promijenila u našu korist, jer tad bismo imali mogućnost utjecati na neka politička kretanja u županiji i Federaciji", istaknuo je Golo, predsjednik Koordinacijskog odbora srpskih organizacija.

Srpsku listu za izbore prijavila je koalicija koju čine Savez nezavisnih socijaldemokrata, Socijalistička partija i Demokratski narodni savez. Njihov cilj je izabrati legitimnog predstavnika, koji će u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije štiti interese srpskog naroda.

"Mi smo i dosad imali svoje predstavnike, ali nažalost po poziciji srpskog naroda od početka povratka vidimo kakva je situacija, a i kada pogledamo naša povratnička naselja vidimo da je infrastruktura u njima vrlo loša za razliku od drugih naselja", rekao je Radislav Tubić, nositelj liste Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Tvrde, kako dosad nijedna građanska opcija nije istinski zastupala njihove interese, stoga se žele boriti za ostvarivanje svojih prava, kao što su pristup proračunu i lakše zapošljavanje u državnim službama.