Spisak posljednjih kadrovskih rješenja SDA – SDP

Nikšić - Lijanović
... namjeri ovih stranaka da čvrsto zauzmu poluge vlasti instalirajući svoje ljude u sistem, bez obzira na izgled neke buduće federalne koalicije, javlja Dnevni avaz.

Kadrovske promjene
Prema pisanje gore spomenutog lista, većina kadrovskih promjena koje su napravljene neposredno prije te poslije izbora odnosi se na uhljebljenje članova SDP-a i SDA, o čemu prvenstveno govori imenovanje Salke Selmana i Hermedina Zornića, odanih kadrova SDA, na čelo Razvojne banke FBiH i „Terminala Federacije".

Također, u Upravu "Cesta" Mostar, javnog poduzeća koje čvrsto kontrolira SDP, na funkciji izvršnog direktora za računovodstvo i financije imenovan je Željko Batinović, kojem leđa čuva premijer Nermin Nikšić.

Prema pisanju medija, ovo imenovanje nedavno je unijelo razdor između Nikšića i njegovog stranačkog kolege, ministra prometa i komunikacija FBiH Envera Bijedića. Batinović se, naime, ranije zamjerio Bijediću jer je kao izvršni direktor odbijao postupati po ministrovom nalogu kada je riječ o isplatama plaća određenim zaposlenicima.

Nadalje, Vlada FBiH za člana Arhivskog vijeća BiH imenovala je Alena Taletovića, bivšeg SDP-ovog ministra pravosuđa i uprave u Vladi Tuzlanske županije, koji je s ove funkcije smijenjen prošle godine.

Nakon dogovora SDP-a i SDA, Upravnom odboru Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Drin data je suglasnost da za direktora bude imenovan Elmedin Huskić. Huskić je član Općinskog odbora SDA Fojnica i bivši direktor Doma zdravlja u ovom gradu.

Čvrsti dogovor
Kako doznaje Dnevni avaz, plod čvrstog dogovora Nikšića i ministra rada i socijalne politike Vjekoslava Čambera, u posljednje vrijeme vrlo bliskog stranci federalnog premijera, jesu imenovanja u Upravni i Nadzorni odbor Ustanove iz djelokruga socijalne zaštite Ljubuški. Predsjednica UO ove ustanove postala je članica SDP-a Memnuna Mahić.

Zauzvrat je ministar Čamber, o čemu smo pisali, nagrađen funkcijom direktora Ureda Vlade FBiH za europske integracije. Također, od 3. rujna do 3. studenog zslužbeno je potvrđen mandat Fahrudinu Solaku na funkciji direktora Federalne uprave civilne zaštite. Solaka, koji je do sada bio v. d. direktora, na ovu funkciju predložila je SDA.