Sorensen: Izbori za EP neće promijeniti odnos prema BiH

"Apsolutno sam siguran da neće doći do slabljenja snažne opredijeljenosti EU-a da BiH u budućnosti postane njena članica", kazao je Sorensen istaknuvši kako je takvo opredjeljenje potvrdilo svih 28 država članica Unije na sastanku Vijeća za vanjske poslove (FAC) održanom početkom tjedna kada je jedna od tema bilo i stanje u BiH.

Danski je diplomat ipak pozvao da se u BiH ozbiljnije pristupi reformama upozoravajući kako približavanje izbora planiranih za listopad ne smije utjecati na zastoj reformskih procesa.

"Blokiranje ili nerad tijela vlasti su neprihvatljivi", kazao je Sorensen pojašnjavajući kako će suradnja EU-a s tijelima vlasti u BiH i tijekom ove izborne godine biti veoma aktivna.

Pojašnjavajući način na koji EU trenutačno nastupa u odnosu prema BiH Sorensen je kazao kako je na temelju zaključaka FAC-a jasno da će doći do proširenja programa rada pri čemu je naglasak na napretku na gospodarskom planu.

"Odsutnost gospodarskog rasta jedan je od razloga za prosvjede koje smo vidjeli proteklih mjeseci", kazao je ovaj diplomat najavljujući kako će stoga biti pokrenut dijalog o gospodarstvu čiji je cilj identificirati područja na kojima je potrebno hitno djelovati.

Posebna radna skupina koja je već utemeljena radit će na aktiviranju sredstava koje BiH može dobiti kroz pretpristupne fondove EU-a, a proširit će se i ranije započeta rasprava o reformi pravosuđa kako bi se pojačala borba protiv korupcije.

No uz sve to, istaknuo je Sorensen, temeljni uvjeti za napredak BiH ka članstvu u EU-a neće se mijenjati, a to uključuje uspostavu jedinstvenog mehanizma koordinacije između Sarajeva i Bruxellesa kao i provedbu presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" odnosno uklanjanje diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina iz izbornog zakonodavstva. 

Hina