Šokantno: Lagumdžija protiv EU i NATO-a te prava Hrvata

FTV, Zlatko Lagumdžija, Zlatko Lagumdžija, Zlatko Lagumdžija, eu, nato, prava hrvata
Čelnik SDP-a i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija sve je nervozniji s približavanjem datuma održavanja izbora jer je svjestan da je njegova stranka bila na čelu najlošije vlasti od Daytona naovamo koja je istodobno suočena s velikim financijskim dubiozama, piše Večernji list.

"Troglava aždaja"

Zbog toga je u posljednjem istupu pokušao s nacionalističkim, velikobošnjačkim porukama opravdati sve loše rezultate praveći i korak dalje, otvoreno se protiveći budućnosti BiH u Europskoj uniji i NATO-u ako bi to vodilo popravljanju položaju Hrvata koje je pak njegova stranka najviše zakinula. Lagumdžijinoj pozornosti najviše su zapela stajališta europskih dužnosnika.

"Ako netko misli na mala vrata ovdje snijeti jaje koje će se izleći u troglavu aždaju, neka to zaboravi. Nismo zainteresirani za (takvu) perspektivu u EU i NATO! Mi smo zainteresirani da zaista nezaustavljivo idemo tamo, ali kao jedna integrirana zemlja. Nažalost, na stolu su bile ponude koje su nam trebale stvoriti lažni privid da ćemo dobiti neko pravo, na neku kredibilnu aplikaciju koja će nas učiniti..., inšallah, u smislu ‘'pa vidjet ćemo'', pa tamo, ovamo... Pa, za 20 godina imate priliku da budete... Gdje? Nije više pitanje gdje, već tko smo mi? Ima li nas za 20 godina", upitao se Lagumdžija.

Nećemo u EU

Šef SDP-a sve je to objasnio stajalištima Europskog parlamenta u kojemu se po njemu zagovara treći entitet za Hrvate. "Nije to više nikakva tajna. Vidjeli ste da su desničarske snage u Europskom parlamentu (EP) vrlo glasne u tome da ovdje treba ići na daljnju podjelu Bosne i Hercegovine i nacionalnu identifikaciju teritorija. Ni ja osobno, a ni stranka iz koje dolazim, nikad nećemo pristati na daljnje dijeljenje BiH. Ako je dvojba BiH ili perspektive u EU, hvala lijepo. S jedinstvom Bosne i Hercegovine nećemo imati europsku perspektivu i neće biti zemlja EU... Ali, ako otvorimo proces dezintegracije BiH, onda nam džaba perspektiva jer naša jedina budućnost je podjela i, nažalost, podjela koja ne može proći mirno i može značiti uvod u nešto sasvim novo i nešto sasvim drugo, koje, siguran sam, ne treba ni BiH, nijednom njenom čovjeku, nijednom narodu, ne treba ni regiji i EU", objasnio je šef SDP-a koji prijetećim tonom govori o budućnosti BiH.

Lagumdžija očito ima potrebu opravdati poteze političke stranke, ali i nacionalističkom i prijetećom retorikom pokušati popraviti imidž među bošnjačkim biračima koji mu očito okreću leđa.