SKANDAL: Ispituju Graničnu policiju BiH zbog ulaska hrvatskog helikoptera koji je spasio mladića!

helikopter, stadion, helikopter, stadion, jozo čuljak, helikopter, stadion, jozo čuljak, smrt

...a ovoga puta riječ je o oštro intoniranom dopisu koji je iz ovog problematičnog ministarstva ovih dana upućen u Graničnu policiju BiH, a u kojem se ultimativno od odgovornih u Graničnoj policiji zahtjeva da u najkraćem mogućem roku dostave u Ministarstvo sve informacije vezane za ulazak helikoptera Ministarstva obrane Republike Hrvatske (RH), koji je u nedjelju sletio na stadion u Mostaru da bi do bolnice prevezao mladića koji se, zbog izljeva krvi u mozak, nalazio u kritičnom stanju.

Očito, nekome u Ministarstvu zasmetala je ova humana akcija, zahvaljujući kojoj je spašen jedan mladi život - jer teško je drugačije objasniti čemu takva žurba i insistiranje, pa i ultimativni ton dopisa - kada je posve sigurno da se Ministarstvo sigurnosti u ovom trenutku ima baviti brojnim poslovima iz svoje nadležnosti gdje "škripi" i zbog čega se problematizira ukupno stanje sigurnosti u našoj zemlji.

Također, Dnevnik.ba neslužbeno doznaje da su prilikom ulaska helikoptera iz Hrvatske ispoštovane sve procedure iz zakona koje tretiraju prelazak granice Bosne i Hercegovine, a važno je napomenuti da su BiH i Hrvatska potpisnice Sporazuma o saradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa. Ilustracije radi, ulazak helikoptera koji je spasio mladića, može se usporediti s prelaskom državne granice od strane pilota hrvatskih zrakoplova koji su sudjelovali u gašenju požara u našoj zemlji, i "cjepidlačenje" iz Ministarstva sigurnosti posve je nejasno, jer su u mostarskom slučaju ispoštovane sve legalne procedure.

Podsjetimo da je u Mostaru u nedjelju obavljena akcija spašavanja šesnaestogodišnjeg Joze Čuljka u suradnji dviju država. Helikopter Ministarstva obrane Republike Hrvatske u nedjelju navečer je prekinuo utakmicu Zrinjskog i Slavije. U 33. minuti sletio je nasred terena kako bi prevezao mladića koji je doživio izljev krvi u mozak.

Mostarska bolnica tražila je njegov hitan prijevoz u KBC Zagreb gdje su ga čekali liječnici. Kako Vladin zrakoplov ne može sletjeti u mostarsku zračnu luku, u BiH je iz Divulja krenuo helikopter kojim je mladić stigao u Split.

Vladinim zrakoplovom prevezen je u Zagreb te upućen na liječenje u KBC Rebro.

Mladićevo je stanje, nakon operacije, stabilno.

Kako je tekla akcija spašavanja

- Nisam mogla ići s njim... Nije bilo mjesta u helikopteru, tek sam stigla jutros u Zagreb. Vidjela sam svoje dijete. Dobro je... Ujutro će ga liječnici buditi iz umjetne kome, i ako Bog da, sve će biti u redu. Još uvijek ne mogu sebi doći. Proljetos sam izgubila muža, a sada ovo... Još sam u šoku. Ne znam ni tko je sve sudjelovao u tome da mi se sin prebaci u Zagreb, ali svima im od srca zahvaljujem. I dr. Anti Kvesiću, dr. Tomiću, medicinskim sestrama, cijelom osoblju mostarske bolnice, kao i zagrebačke. Kao i naravno, predsjedniku Josipoviću. Svima im od srca hvala i svima im želim stisnuti ruku i upoznati ih jer su meni i mome sinu uistinu pomogli. Sada je sve u Božjim rukama..., kazala je Večernjem listu vidno potresena Jozina majka Vera Čuljak, koja u Zagrebu čeka da se njen sin probudi i da ga napokon odvede doma, u Široki Brijeg.

U mostarskoj bolnici je otkriveno kako dječak ima aneurizmu na mozgu veličine 22 milimetra te da je nužno prebaciti ga u Zagreb jer mu se samo tako može spasiti život.- “Sletjeli” smo do Mostara. Marko Radoš je zajedno s dr. Kordićem i ekipom inženjera koji su došli od kuće napravio angiografiju koja se kao takva prvi put radila u Mostaru. I našli smo jednu veliku aneurizmu promjera 22 milimetra na mozgu. Nakon konzultacije s prof. Josipom Paladinom, jednoglasni zaključak je bio da bi operacija na tom mjestu u Mostaru bila neizvediva i pada odluka da dijete mora ići u Zagreb. Ali ne može automobilom. Drama počinje tek tada, prepričava Večernjem listu dr. Ante Kvesić događaje od subote poslijepodne.

Više od 400 poziva

U idućih nekoliko sati Kvesić i Radoš su obavili oko 400 poziva. Na noge je podignut bh. i hrvatski državni vrh, tražio se način da se dječak što prije prebaci u Zagreb.

- Gradonačelnik Bešlić je hitno otvorio Zračnu luku Mostar. Ali hrvatski predsjednički zrakoplov nije mogao sletjeti jer je pista mala. Mirko Grbešić nam je ponudio četiri zrakoplova svojih prijatelja, ali nisu imali opremu za noćno letenje. Trebao nam je helikopter. BiH nema helikopter koji može letjeti po noći. Na kraju je hrvatski predsjednik Josipović odobrio uporabu hrvatskog vojnog helikoptera, priča dr. Kvesić. Odobrenje za ulazak helikoptera iz RH se tražilo na sve strane. Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, ministar pravosuđa Bariša Čolak, ravnatelj Granične policije Vinko Dumančić su samo neki koji su odobrili slijetanje helikoptera u Mostar. U rješavanje problema se uključila i hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

Prekinuta utakmica

Helikopter je sletio u Mostar na stadion i prekinuo utakmicu Zrinjskog i Slavije. - Igračima nije bilo jasno što se događa, samo su se sklonili - rekao je sudac Edin Golać.

U međuvremenu vrijeme nad Zagrebom se pogoršalo, pa je helikopter morao ići u Split, gdje je dječaka čekao predsjednički zrakoplov. Oko 22.30 Jozo Čuljak je bio na Rebru. U ponoć je ušao u operacijsku dvoranu. Operacija je prošla bez problema.

izvor: dnevnik.ba