Situacija u BiH je umjetno krizna kako bi se produžio 'status quo'

hdz bih
... političke stranke i predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović.

U uvodu je kazao da se govorilo o aktualnim političkim temama i problemima u funkcioniranju vlasti na svim razinama te o izbornim aktivnostima i Izbornom zakonu.

"Situacija u zemlji je umjetno krizna, kako bi se kontrolirali politički procesi u nekim strankama, a priželjkivanje je da se tako produži ‘status quo' u puno oblasti. Zbog toga nismo imali odgovore na Upitnik i zato već prošle godine nismo dobili kandidatski status. Mišljenja sam da se procesi ipak nisu zaustavili i da ćemo već ovog mjeseca imati sve one reprezentativne predstavnike EU koji će jasno kazati da Strategija koja je nedavno objavljena nije na onoj razini na kojoj se želi predstaviti. Ona je dovoljno dobra ako želimo raditi", kazao je Dragan Čović.

Po pitanju izbornog zakonodavstva kazao je da do kraja travnja treba donijeti odluku koja će zadovoljiti legitimno predstavljanje naroda, te da se probaju organizirati i izbori u Mostaru.

"Ne želim se pravdati, netko je jednom spomenuo kako sam ja kazao da ćemo mobilizirati hrvatski narod i drugi put kako sam govorio o kalifatu. Brutalne izmišljotine, ali smo pustili da gledamo reakcije na nešto što nikad nije rečeno i to je dobar materijal za jedan doktorski rad. U tom duhu je i ta priča oko Mostara jer se netko sjetio da u drugom mjesecu pokreće aktivnosti oko izbora u Mostaru. To je u funkciji kampanje i političkog pozicioniranja. Niste ni od koga mogli čuti ništa o Mostaru u zadnjih šest mjeseci, jedini HDZ cijelo vrijeme gorvori da Predsjedništvo, Dom naroda i Mostar trebaju ići u paketu", izjavio je Čović.

Čović je ustvrdio da rješenje neće doći od međunarodne zajednice, da neće biti nametanja u gorućim temama, da se moraju dogovoriti politički subjekti. Kazao je i kako nacionalna retorika nije ključ političkog uspjeha, ali da tu svi vide svoju šansu.

"Jedna politička opcija koja u nazivu ima riječ ‘građanska' zatražila je da se Bošnjaci naoružavaju, je li sada ona građanska ili nacionalna?! HDZ je vrlo principijelan oko tema na kojima mobilizira svoje biračko tijelo, zato ćemo tek krajem trećeg mjeseca početi priprema ze izbore", ustvrdio je.

Čović je kazao i da je šansa naše zemlje u tome što naši susjedi, prije svega Srbija i Crna Gora, imaju izražene europske ambicije, da u tom ‘paketu' i mi možemo napredovati, jer ovako je to jako teško. Odnose s kolicijskim partnerom u HNŽ-u ocijenio je kao vrlo loše, nazvavši ih partnerstvom iz nužde.

"Vlada HNŽ-a je donijela odluku o prodaji Hotela Ere, a kad je došlo do parafiranja, onda se izvlače neki uvjeti. Različiti razlozi se traže da bi se stanje zadržalo u blatu i sivilu. Mnoge stvari su dosta ranije trebale biti završene, ne može se ovako voditi država, blateći drugog ili tražeći krivca, a sve radeći da se ništa ne dogodi. To je godinu i pol dana strategija naših koalicijskih partnera", rekao je Čović.

Čović je najavio da će 6. ili 7. ožujka u Mostaru biti održan trilateralni sastanak između BiH, Hrvatske i Srbije. Postojala je opcija da se sličan skup organizira i s Turskom, ali dogovor oko toga još nije postignut./HMS/