Šestorka ponovo bez dogovora

U trenutku kada je Lagumdžija davao izjavu, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik već je bio otišao, navodno da bi mogao poletjeti zbog magle, dok su preostala četvorica lidera (Sulejman Tihić - SDA, Mladen Bosić - SDS, Božo Ljudić - HDZ1990 i Dragan Čović - HDZBiH) još razgovarali.

U trenutku kada je Lagumdžija davao izjavu, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik već je bio otišao, bez obraćanja medijima, dok su preostala četvorica lidera (Sulejman Tihić - SDA, Mladen Bosić - SDS, Božo Ljudić - HDZ1990 i Dragan Čović - HDZBiH) još razgovarali.

Lagumdžija je naveo da su na početku razgovora predstavnici Europske unije, generalni direktor Direktorata za proširenje EU Stefano Sannino i šef Delegacije EU Peter Sorensen, naglasili da BiH ima vremena da do početka prosinca, na ministarskom nivou EU, dobije novi poticaj za ubrzanje euroatlantskog puta.

Međutim, bilo je jasno tokom sastanka da dogovora nema, a pozicije lidera bile su manje-više nepromijenjene u odnosu na dosadašnje.

Lagumdžija je, međutim, ukazao da su ovaj put lideri stranaka iz RS-a, Dodik i Bosić, pokazali fleksibilnost, ali da je nije bilo kod lidera dva HDZ-a.

SDP je ovaj put bio spreman da pristane da podrži i aktualno Vijeće ministara BiH u usvajanju zakona potrebnih na euroatlantskom putu, ako izostane dogovor stranačkih lidera.

Lagumdžija je naglasio da je SDP, također, bio spreman na formiranje Vijeća ministara u kojem će dva postojeća bloka, stranke "Platforme" i dva HDZ-a sa strankama iz RS-a, dobiti po pet članova Vijeća ministara i nakon toga zajedničkim radom graditi međusobno povjerenje.

Dva HDZ-a, međutim, tražila su sva tri "hrvatska" mjesta, a SDP je bio spreman i na razgovore o tome uz uvjet da se ne svede na stranku samo jednog naroda.

Nakon toga su dva HDZ-a tražila rekonstrukciju Vlade Federacije, što je za SDP apsolutno neprihvatljivo, jer Vlada FBiH radi dobro i u SDP-u ne žele da ona bude "kusur u raspravama za koje se ne zna kuda vode".

Predsjednik SDP-a je kazao da je u narednih desetak dana, kroz bilateralne razgovore potrebno vidjeti ima li spremnosti za postizanje dogovora.

Ukoliko se takav dogovor ne postigne, Lagumdžija je pozvao ostale stranke da naprave Vijeće ministara BiH bez SDP-a koji im neće praviti probleme u tome.

A ako ni tada dogovor ne bude moguć, predsjednik SDP-a je predložio održavanje prijevremenih izbora za one nivoe u kojima vlast nije konstituirana.

Fena