Selman:Visoki predstavnik u BiH stavio se u službu jedne politike Dodik:Ovo za nas ne važi

Milorad Dodik
Smatra to ministar pravde RS Džerard Selman, koji ističe da je Inzko na samo jednu reakciju Sulejmana Tihića, lidera SDA, reagirao i stavio se u službu dnevne politike, pišu Nezavisne novine.

"Samim tim smatramo da je već prejudicirao odluku Ustavnog suda BiH i mislimo da je ovim i Ustavni sud donio odluku, a to je najvjerojatnije ona kojom će se zakon staviti izvan snage", naglasio je Selman. Dodao je da će Vlada RS poštovati odluku Ustavnog suda BiH koja je za sve na teritoriju BiH obavezujuća, ali da će sigurno reagovati na način da se drugim zakonskim rješenjima izvrši deblokada imovine.

OHR je u srijedu izdao nalog kojim se obustavlja primjena Zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriju Republike Srpske i pod zabranom je raspolaganja do donošenja konačne odluke od strane Ustavnog suda BiH.

"Nalogom se sprječava pravna nesigurnost koja bi pratila svaki akt koji bi promijenio vlasništvo nad ovom imovinom prije nego što Ustavni sud donese svoju odluku", kaže se u priopćenju za javnost Ureda visokog predstavnika.

Milorad Dodik, predsjednik RS, rekao je da Inzkov nalog nije u skladu s njegovim ovlaštenjima.

"Ovaj nalog za nas nema nikakvu važnost", rekao je Dodik i istakao da Ustavni sud BiH nije nadležan raspravljati o ovom pitanju, pa tako ni odlučivati o Zakonu o imovini RS.

"To ne znači da mi to moramo prihvatiti", istakao je Dodik.

Dodik je napomenuo da je bivši visoki predstavnik donio zakon kojim se zabranjuje raspolaganje imovinom RS, da BiH nema imovinu i da je neće ni dobiti.

Gotovo svi političari u RS ističu da je odluka Inzka da suspenduje zakon očekivana, jer su i izjave koje su pratile donošenje tog zakona govorile tako nešto. S druge strane, bošnjačke političare raduje odluka visokog predstavnika, jer, kako kažu, zakon je suprotan Ustavu BiH.

"Nemam običaj komentirati odluke bilo kojeg suda, ali imajući u vidu ranija iskustva mislim da će Ustavni sud BiH donijeti odluku koja je na štetu RS", kazao je Dragutin Rodić, novoizabrani delegat u Dom naroda iz RS u parlamentu BiH i potpredsjednik DNS-a.

Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS-a u Narodnoj skupštini RS, kaže da suspenzija zakona samo pokazuje da je BiH u protektoratu, te da RS od Ustavnog suda BiH ne može očekivati objektivnost te da će vjerovatno donijeti odluku da se taj zakon suspenduje.

Petar Đokić, predsjednik SP-a, osudio je ovu odluku i pozvao sve političke partije na dogovor o zajedničkom stavu i djelovanju povodom toga.

"Visoki predstavnik bi trebao pomagati da dođe do dogovora i dijaloga političkih subjekata u BiH umjesto što nameće zakone i odluke za šta smo mislili da je stvar prošlosti", rekao je Đokić.

Branislav Borenović, potpredsjednik PDP-a, smatra da se ovakvim odlukama komplikuje politička situacija u zemlji i da je sasvim nepotrebno da Inzko prije suda iznosi sud.

Ivo Miro Jović, visokopozicionirani član HDZ-a BiH, kaže da su sastavni dio BiH entiteti, te da odluke visokog predstavnika doprinose samo konfrontaciji unutar BiH.

Sulejman Tihić, kao zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda u utorak je pokrenuo postupak pred Ustavnim sudom BiH sa zahtjevom za poništavanje Zakona o statusu državne imovine.

"Država BiH je shodno članu 1 Ustava BiH nastavila svoje pravno postojanje kao pravni nasljednik Republike BiH i ona je jedini vlasnik cjelokupne državne imovine", navedeno je u saopštenju iz Tihićevog kabineta.

Isti stav kao i Tihić ima i SBiH, koja se takođe poziva na član 1 Ustava BiH, te da je donošenja zakona od strane RS mimo Ustava BiH.

"Svako dovođenje u pitanje državne imovine i njenog statusa državnog vlasništva unosi pravnu nesigurnost u BiH", ističe se u saopštenju SBiH.

Narodna skupština RS 14. rujna prošle godine usvojila je Zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriju RS i pod zabranom je raspolaganja, a kojim je definirano da ta imovina bude uknjižena na RS. Polovinom prosinca prošle godine Ustavni sud RS dao je mišljenje da ovaj zakon nije suprotan Ustavu RS i da ne šteti interesima bošnjačkog naroda u RS te da se može objaviti u "Službenom glasniku RS" i stupiti na snagu.

Rusija protiv podrške Inzka

Svi veleposlanici zemalja članica Vijeća za implementaciju mira (PIC), osim Rusije, podržali su nalog visokog predstavnika Valentina Incka.

Kako se navodi u priopćenju OHR-a nakon sastanka veleposlanika PIC-a, RS je stavljajući na snagu Zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriju RS i pod zabranom je raspolaganja do odluke ustavnog suda BiH preduzela jednostranu mjeru koja može otežati ili onemogućiti dogovor o rješavanju pitanja državne imovine.

nezavisne novine