„SDP, SDA, NSRZB i HSP su potpisali programsku Platformu koja je osnov budućeg djelovanja ovih stranaka

..., te se stoga neće odazvati pozivu tzv. dva nacionalna bloka na sastanak bez dnevnog reda i platforme.“, kaže se u najnovijem saopćenju ove stranke.

Također se navodi da predstavnici SDP-a nisu niti će učestvovati i razgovarati o bilo čemu što se odnosi isključivo na raspodjelu funkcija i fotelja, kao ni sudjelovati u bilo kojem ekskluzivno nacionalnom bloku.

„SDP, SDA, NSRZB i HSP su potpisali programsku Platformu koja je osnov budućeg djelovanja ovih stranaka. Platforma je otvorena i za druge političke subjekte i mi smo spremni na produktivnu diskusiju o njenom sadržaju. S druge strane, ako neka druga stranka ili politički blok ponudi bilo kakav programski dokument, stranke potpisnice platforme su spremne izjasniti se i razgovarati o tome dokumentu kao osnovi za pokretanje zemlje na ubrzanom euro-atlanskom putu.", stoji u saopćenju.

U SDP-u smatraju da najprije žele vidjeti neki dokumnet oko kojeg su se drugi blokovi usaglasili, te naglašavaju da „SDP nije spreman na bilo kakve sastanke čija tema nije konkrentan programski sadržaj i mjere za rješavanje problema običnog čovjeka".

„Koliko se istinski zalaže za legitimitet bilo kojeg naroda u BiH SNSD je najbolje pokazao probiranjem Bošnjaka u Vladi RS-a isključivo po vlastitoj mjeri, te današnjim odbijanjem usaglašenog prijedloga kluba Bošnjaka za Predsjedavajućeg Vijeća naroda RS-a. 11. siječnja je u Parlamentu BiH zakazan sastanak predstavnika svih parlamentarnih političkih stranaka i to je za sada jedini sastanak na koji će se SDP sigurno odazvati.", poručuju iz ove stranke.

radiosarajevo.ba