SDP: SDA na tragediji Srebrenice skuplja jeftine političke poene

U tome uvjerili smo se i ovih dana, prednjači SDA koja, kada govorimo o poslijeratnom razdoblju, snosi najveću odgovornost za situaciju, u kojoj, dodaje se u priopćenju, se trenutno nalaze Srebreničani i Srebrenica.

- Poznato je da je upravo ta stranka svih ovih godina bila ključni politički faktor u Srebrenici, općini koja je i pored velikih donacija iz godine u godinu bivala sve siromašnija i besperspektivnija, a čiji su građani zbog toga donosili odluku da svoj život organiziraju u drugim mjestima, u glavnom u Federaciji BiH. Te aktivnosti su vrlo često bile ohrabrivane, a u određenim slučajevima i organizirane, upravo od strane ljudi iz SDA kojima su tada bili važniji glasovi Srebreničana u nekim općinama u FBiH nego u samoj Srebrenici, ističe SDPBiH te dodaje da se danas vide posljedice takve politike.

U prilog tome, navodi SDP, govori i činjenica da najistaknutiji politički kadrovi SDA s područja Srebrenice, kao i njihove obitelji, godinama ne žive u Srebrenici, kao ni na području RS-a, ali ih to ne sprječava da vrlo često na tragediji Srebrenice skupljaju jeftine političke poene, šaljući "patriotske" poruke iz svojih domova u Sarajevu, Tuzli i drugim gradovima.

- Time zapravo pokazuju da je Srebrenica za njih samo alat za političku manipulaciju i osobni prosperitet. Zahtjev za prolongiranje izbora u Srebrenici, najava bojkota izbora, kao i zahtjev za posebnim statusom Srebrenice samo nekoliko dana pred zakazivanje lokalnih izbora predstavlja najnovije političko manipuliranje Srebrenicom od strane SDA, s krajnjom namjerom da, koliko god je to moguće, prikriju svoju ogromnu odgovornost za poslijeratno uništavanje Srebrenice i Srebreničana. Ipak, vrhunac licemjerja predstavlja poziv SDA da se, ovoga puta zbog pitanja Srebrenice, blokira usvajanje proračuna države Bosne i Hercegovine. U nedostatku drugih argumenata koristiti Srebrenicu za obaranje državnog proračuna je u najmanju ruku degutantno. Neusvajanje proračuna predstavljalo bi težak udarac za Bosnu i Hercegovinu i teško bi uopće bilo predvidjeti posljedice za Institucije BiH i državu u cjelini koje bi mogle nastati zbog još jedne godine bez proračuna, ističe SDP.

SDP navodi da ima puno razumjevanje za stav SBB-a i SBiH u vezi neprihvaćanja proračuna Bosne i Hercegovine, budući da se radi o oporbenim strankama koje imaju puno pravo na takvu vrstu kritike.

Na kraju, SDP ističe svoju podršku Srebreničanima koji se iz Srebrenice politički bore za ovu lokalnu zajednicu i nudi im svu svoju pomoć u toj borbi.

Istovremeno, SDP poziva sve one koji smatraju da na taj način mogu i žele pomoći, da za svoje mjesto prebivališta izaberu Srebrenicu. I u tome je SDP spreman pružiti podršku.

SDP još jednom ističe svoju spremnost za zajedničkim apelom sa svim drugim strankama, ali i individualno šalje poziv institucijama međunarodne zajednice da još jednom razmotre mogućnost svog uključenja u rješenje pitanja izbora u Srebrenici time što bi pomogli da se i ovi izbori održe prema pravilima koja su važila 2008. godine, priopćeno je iz Centra za informiranje SDPBiH.

R. I. / Dnevnik.ba