SDP-ova greška je koalicija sa SDA, a Tihićeva politika "slaganje sa svima" je spašavanje vlastite kože

...upozorava da je situacija izazvana višemjesečnim neformiranjem vlasti u našoj zemlji krajnje dramatična. Život je, primjećuje on, praktično stao, što može ostaviti ogromne posljedice po sve građane BiH, ali i državu.

Bičakčić za Dnevni avaz govori i o koaliciji SDP-a i SDA i ocjenjuje tko će više izgubiti u tom neprincipijelnom savezu. Također, iznosi mišljenje o politici Sulejmana Tihića i komentira kakva bi sudbina u konačnici mogla zadesiti stranku koju je i on osnivao.

Natezanje konopca

Kako komentirate aktualnu krizu vlasti u zemlji? Izgleda da smo zaglavili u ćorsokaku toliko da je upitna i budućnost zemlje...

- Na sceni su dva, za sada, nepomirljiva koncepta. Jedan koncept nose potpisnice SDP-ove platforme. On preferira građansko u odnosu na nacionalno i nastoji kroz platformu strateški postaviti neke nove odnose, odnosno napraviti dogradnju Daytona. S druge strane, imate suprotstavljena dva nacionalna bloka koja međusobno dobro surađuju. To je sada natezanje konopca do krajnjih granica. Osobno vjerujem da će rasplet biti negdje u ožujku, kada nestane novca za daljnje igre.

Ipak, gubi li u tom slučaju ponajviše država BiH?

- Nema redovnih, poduzetničkih aktivnosti u ovom periodu tehničkih mandata i nepostojanja vlasti. Ništa ne radi. Teško se radilo i kada je postojala i prethodna vlada. A sada, kada je praktično nema ili kada radi u tehničkom mandatu, onda nedostaju sve moguće odluke. Sva moguća rješenja nadležnih organa od razine općine i županija do Federacije BiH. Svi investicijski projekti su zaustavljeni! Mi nemamo nikakav odgovor na izazove recesije. To će voditi slabljenju društva u cjelini.

Nisu li Bošnjaci danas u najvećoj krizi? Oni kao da su u defanzivi u odnosu na radikalne hrvatske i srpske koncepte koji gotovo ne računaju na budućnost BiH. Stiče se dojam da bošnjačka politika ne zna u kojem pravcu krenuti?

- Praktično ne postoji bošnjačka politika! Što se tiče SDP-a, on preferira građanski koncept, za koji se, istina, velika većina Bošnjaka opredijelila na proteklim izborima. Ako to tumačimo, onda je jedino to izraz bošnjačke politike. Bošnjačka politika u nacionalnom smislu nije etablirana, a sigurno nije kroz SDA. Drugi nisu u prilici postaviti je, jer nemaju tu opciju na sonu. Ali, neće samo Bošnjaci trpjeti, svi građani i narodi trpjet će posljedice ovakvog stanja. Možda će nešto u Republici Srpskoj ići naprijed, jer su oni konstituirali vlast. Oni mogu napraviti dalje pomake u smislu pozicioniranja kao "boljeg dijela BiH". Sad smo daleko od one postavke kada je Federacija BiH bila Zapadna Njemačka u odnosu na RS.

Da, ali Bošnjaci kao da su se pogubili u vremenu i prostoru. Na jednoj strani prepoznaju Dodikovu politiku, pa i probuđeni hrvatski separatizam, ali ne znaju kako izaći iz ćorsokaka. Čekaju pomoć međunarodne zajednice, koja, očito, neće tek tako doći...

- U svemu tome smatram važnim aktivnije učešće njemačke kancelarke Angele Merkel. Ipak, izgleda da će prijedlozi s te strane biti stavljeni na stol kvalificiranoj većini, odnosno nekom kompromisu između dva spomenuta tabora, a da bi ta kvalificirana većina mogla provesti i minimum ustavnih amandmana. Kako bi stvari zapravo krenule dalje. To se neće desiti u tako skorom periodu. Ponavljam, mislim da ćemo ući debelo u ožujak. Tad neće biti proračuna i tad već neće biti plaća, što će neke stvari ubrzati ka rješenjima.

Postoji li, prema Vama, mogućnost da nova vlast izlaz iz teškog socijalnog stanja potraži, primjerice, u prodaji "BH Telecoma" i "Elektroprivrede BiH" (EPBiH), a da bi se očuvali na vlasti? O tome se sve ozbiljnije govori. Novca nema...

- Vidjeli ste da su i ova posljednja osmorica Mohikanaca, odnosno kompanije s državnim vlasništvom, stavljena na doboš. Nakon toga praktično ostaju samo "BH Telecom" i EPBiH. Ako pogledate i zemlje u okruženju, Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru, vidjet ćete da su stvari krenule tim putem. Prije ulaska u EU veliki iz Europe žele znati tko upravlja i tim resursima.

Kako gledate na "crveno-zelenu" koaliciju čiju okosnicu čine SDP i SDA? Je li ovaj neprincipijelan pakt znak da se SDA primakla svome kraju ili će stranka Zlatka Lagumdžije izgubiti na svojoj dosljednosti? Tko, zapravo, tu pravi povijesnu grešku?

- SDP je značajan dio podrške ostvario na "državi za čovjeka" i na promjenama. Niti ima države za čovjeka, niti su napravljene promjene, jer je SDP napravio kompromis sa strankom koja je godinama na vlasti. Ona je odgovorna za sve ono što ne valja, pa, eto, i zaslužna za ono što eventualno valja. Odgovornosti su sada veće od zasluga, tako da ja mislim kako je SDP napravio veoma, veoma loš izbor.

Šta je sa SDA? Je li ona otvorila put u svoj konačni slom i debakl po uzoru na SBiH?

- Teško je u ovom momentu napraviti realne procjene tko će imati veće štete od ovog saveza, SDP ili SDA, jer stranka Zlatka Lagumdžije riskira da protraći šansu koju je dobila, pa je pitanje hoće li i kada ponovo imati šansu. Sanirajući posljedice svoga katastrofalnog poraza na proteklim izborima, SDA nastoji ponovo napraviti manipulaciju u javnosti i održati se na sceni.

A to skretanje ulijevo SDA kao svojevremeno stranke "muslimanskog kulturno-povijesnog kruga", što to znači?

- Pa, oni nisu ni desno ni lijevo! Jednostavno, ne možete napadati politiku koje nema. Ja bih mogao da se ne slažem s tom politikom, ali jednostavno nemam se s čime ne slagati, a ni slagati... Jednostavno, SDA-ovsko slaganje sa svim i svačim nije nikakva politika.

Što mislite o pozicioniranju Sulejmana Tihića nakon izbora?

- On spašava vlastitu kožu, jer bi bilo logično da poslije poraza na izborima i apsolutnog gubitka vlasti u svim županijama preispita svoju odgovornost za takav rezultat stranke. Ovako se stvara privid da je to bio neki uspjeh, a ja ga ne vidim.

Je li on grobar SDA?

- On je itekako odgovorna osoba za slabljenje SDA koje je kontinuirano od dana kada je on došao na vlast.

A šta je s onim famoznim "Alijinim putem", na koji se Tihić često poziva, jer ga je upravo rahmetli Alija Izetbegović preporučio za predsjednika SDA? Gdje se tu uklapa SDP?

- Kada govorimo o putu rahmetli predsjednika Izetbegovića, onda možemo reći da je on bio veoma uspješan, osim ove posljednje odluke da taj put nastavi provoditi Sulejman Tihić. To je katastrofalna greška!

Jeste li Vi ikada shvatili zašto je rahmetli Izetbegović to uradio?

- Ne bih sad o tome...

Prvostepenom presudom oslobođeni ste odgovornosti za zloupotrebe položaja dok ste bili na čelu Vlade FBiH. U tijeku je proces protiv Vas pred Apelacionim vijećem Suda BiH. S obzirom na to da je i ovaj proces, pokazalo se tijekom postupka, imao određenu političku pozadinu, bojite li se da ćete zaraditi još neku prijavu?

- Procesi protiv mene mogu stati kada se napravi lustracija i kada i BiH kao i sve europske države prihvati ova europska načela i provede taj zakon. Tek tada ću biti miran, a sve do tada će stvari imati ovaj tok koji prononcirani udbaši ne znaju zaustaviti. Ne samo da mislim, već znam, da nikada neće stati. Nema mira između nas, nikada...

Donedavno ste bili na čelu Nadzornog odbora EPBiH. S te pozicije sklonjeni ste prešutnim nalogom same SDA. Kako danas gledate na stanje u toj kompaniji?

- Kada danas govorimo o EPBiH, onda moramo govoriti o kompletu rudnika i "Elektroprivrede", jer je to sada jedna činjenica. Oni se nalaze na prekretnici. Hoće li ovaj veliki sistem krenuti ka svom razvoju i svom opstanku ili će se stvari dalje usložnjavati u smislu prodaje ovih državnih resursa, vidjet ćemo. Pred novom vladom je da definira ovu platformu, a organi koji budu imenovani to će trebati provesti. Trebat će puno znanja i predanog rada. Mnogo više nego danas. EPBiH mora pokrenuti izgradnju dva bloka u Kaknju i Tuzli, što je garancija opstanka rudarstva u BiH. To je najveći socijalni problem koji može izbiti. Onaj tko to ne vidi i ne prepoznaje, nije ništa vidio.

dnevni avaz