SDP duguje Vladi FBIH milione km

SDP, Željko Komšić, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, izbori, koalicija, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, Željko Komšić, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, MMF, Zlatko Lagumdžija, Željko Komšić političar, SDP BIH, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, Sarajevo, SDP BIH, Turska, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, stjepan kljujić, Zlatko Lagumdžija, Zlatko Lagumdžija, Živko Budimir, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, Brčko, Slavo Kukić, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, Valentin Inzko, Zlatko Lagumdžija, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, međunarodna zajednica, BIH, Zlatko Lagumdžija, Vijeće ministara BiH, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, kongres, Zlatko Lagumdžija, BIH, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, BIH, Bošnjaci, Senad Avdić, Zlatko Lagumdžija, Zlatko Lagumdžija, Vuk Jeremić, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, Sulejman Tihić, SDA BIH, Fahrudin Radončić, SBB BIH, Sejdić i Finci, Zlatko Lagumdžija, Vjekoslav Bevanda, Zlatko Lagumdžija, Lijanovići, Zlatko Lagumdžija, branitelj, Koordinacija braniteljskih u
Vlada FBiH od 1998. godine mjesečno SDP-u "kešira" 50.000 KM, iako je ta zgrada državno, a ne vlasništvo stranke, a prostom računicom dođe se do iznosa od više od sedam miliona KM, bez kamata, koji ova stranka duguje federalnoj Vladi, pišu "Nezavisne novine".

Ismet Trumić upozorava da ako jednog dana zaista sudski bude utvrđeno da je FBiH vlasnik tog objekta, onda bi se moglo postaviti pitanje, ne samo vraćanja novca koji je dat za zakup, već i za nezakonito bogaćenje, a i čitav niz drugih pitanja.

"Vlada bi mogla sudskim putem da zatraži da bude utvrđeno čije je vlasništvo ta zgrada. Nikada nije službeno  utvrđeno na sudu ko je vlasnik tog prostora. S obzirom na sve što znamo, taj prostor je državna imovina, ali ga ne možemo samo tako uzeti. Vlada mora donijeti odluku da podnese vlasničku tužbu protiv SDP-a i da na sudu bude utvrđeno da je FBiH vlasnik", pojasnio je Trumić.

Premijer FBiH Mustafa Mujezinović kaže da je to stanje zatekao kada je postao premijer. "Mi smo pokušali naći neke druge prostorije za Vladu, nismo u tome uspjeli, i ostali smo tu gdje jesmo jer nismo imali gdje da odemo", rekao je Mujezinović.

Duško Malešević, generalni tajnik Saveza komunista BiH, kaže da imovina Saveza komunista pripada SKJ sa sjedištem u Beogradu, odnosno njima kao jedinim nasljednicima SK BiH, te da je SDP "lažni nasljednik koji je tu narodnu imovinu uzurpirao".

Prema podacima kojima rasopolaže Malešević, presuda Ustavnog suda BiH od 21. prosinca 2006. godine pokazala je da "nije definiran pravni nasljednik imovine Saveza komunista u BiH", jer niti jednom odlukom, aktom ili diobnim bilansom nakon raspada Jugoslavije nije regulirano pitanje nasljednika.

Visoki dužnosnik SDP-a, koji je želio da ostane anoniman, rekao je da je SDP pod nazivom Savez komunista - Stranka demokratskih promjena registrirana kao jedini pravni nasljednik SK BiH, te da je tijekom rata promijenio naziv u SDP, ali da je i dalje jedini nasljednik bivše stranke, te ima pravo i da preuzme tu imovinu.

Prema OHR-ovom popisu državne imovine, koji je proveden krajem prošle godine, zgrada se vodi kao državno vlasništvo. Željko Obradović, direktor federalne Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, kaže da ne želi davati ocjene o ovom slučaju bez potpunog uvida u svu dokumentaciju.

srna