SDP BiH: Hrvat ne može biti ravnatelj policije u HNŽ-u

Vlada HNŽ, policija, Vlada HNŽ, pripravnici, popis, Vlada HNŽ

Ustavne odredbe

- Županijski odbor SDP HNŽ-a smatra neprihvatljivim političke tendencije kojim se protuustavno pokušava uspostaviti jednonacionalna uprava u policijskim strukturama županije koja bi bila potvrđena imenovanjem predloženog kandidata za policijskog ravnatelja u HNŽ-u, navodi se u priopćenju SDP-a i pri tome se poziva na više odredbi Ustava Federacije BiH kojim je precizirano da će unutar državnih struktura na svim razinama "nacionalna zastupljenost odražavati popis stanovništva iz 1991. godine", piše Večernji list.

- Pritom, SDP ne prejudicira koje nacionalnosti obnašatelji pojedinih dužnosti trebaju biti, ali je sasvim jasno da imenovanje svih iz reda istog naroda predstavlja kršenje Ustava i zakona Bosne i Hercegovine", objašnjava SDP. 
No, situacija u MUP-u HNŽ-a je posve drukčija i apsolutno ne odgovara navodima SDP-a BiH koji nažalost pokušava parirati SDA u tome tko je veći zaštitnik bošnjačkih nacionalnih interesa. Dapače, po vodećim službenicima Bošnjaci imaju jednak broj pozicija.

Po tri dužnosti

Kandidat za novog ravnatelja nije političko, kako se to pokušava postaviti, nego je postalo isključivo nacionalno pitanje.

Naime, Brkića je izabrao Neovisni policijski odbor koji je imenovala Županijska skupština, odnosno političke stranke koje u njemu sudjeluju i tamo se nalazi po troje Bošnjaka i Hrvata te jedna Srpkinja. A za taj odbor glasovali su i iz SDP-a, kao i SDA koji se sada protive izboru novog policijskog ravnatelja. I protiv Brkića nije bio nitko od članova Neovisnog povjerenstva Ivo Karačić, Vedran Škobić, Tomo Lučić, Senad Droce, Arnela Boloban, Edis Mušić i Irina Kolak. 
S druge pak strane, u MUP-u HNŽ-a nije četiri, nego je po hijerarhiji šest važnih pozicija. Uz tri policijske uprave u kojima su u Mostaru i Čapljini Hrvati, a u Konjicu Bošnjak, u dva sektora krim i uniformirane policije te policijskog ravnatelja su Bošnjaci dobiva se posve ravnomjerna nacionalna raspodjela između Hrvata i Bošnjaka kakva nije ni u jednoj drugoj županiji.