SDA žestoko napala Kolindu zbog generala Praljka

Kolinda Grabar Kitarović, Kolinda Grabar Kitarović, Srbija, General Slobodan Praljak, Kolinda Grabar Kitarović, Kolinda Grabar Kitarović, Split, izbori

Stranka demokratske akcije (SDA) oštro je napala hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović jer je na društvenim mrežama objavila fotografiju Slobodana Praljka, bivšeg vojnog čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata kojega je UN-ov sud osudio zbog ratnih zločina nad Bošnjacima 90-ih godina.

Grabar-Kitarović objavila je na svom Facebook profilu fotografiju Praljka koji je prije dvije godine u sudnici izvršio samoubojstvo nakon što je osuđen na 20 godina zatvora. 

SDA smatra da je "odavanjem počasti osuđenom ratnom zločincu hrvatska predsjednica još jednom pokazala svoje pravo lice i svoje agresivne namjere prema BiH".

U jednoj od vladajućih stranaka u BiH to su usporedili sa situacijom u kojoj bi neki njemački političar veličao generale iz nacističkog razdoblja.

"Predsjednica Hrvatske mora znati da nikada neće ostvariti ono što čak ni Praljak i njegovi mentori nisu uspjeli ostvariti silom oružja", stoji u priopćenju.

Sud ga proglasio krivim

Haški sud je 20. studenog 2017. pravomoćno proglasilo krivima i osudio na ukupno 111 godina zatvora šestoricu hrvatskih političkih i vojnih dužnosnika zbog etničkog čišćenja Bošnjaka u sklopu plana da se Hrvatskoj pripoje većinski hrvatski dijelovi BiH. 

Kada je sudac pročitao presudu Praljku, bivši general HVO-a izjavio je da nije ratni zločinac, da s prezirom odbacuje presudu i popio otrov u televizijskom prijenosu uživo.

Grabar-Kitarović je razmjerno često na meti bošnjačkih političara u BiH. Prije dva dana ju je bošnjački član kolektivnog predsjedništva BiH Šefik Džaferović optužio da vrijeđa Bošnjake i da pripada "retrogradnim snagama" koje unose podjele među narodima u toj zemlji, prenosi Index.

Bio je to komentar na njezine izjave dane prošlog tjedna tijekom posjeta Hrvatima u BiH kada je, aludirajući na Bošnjake, rekla da "treba onemogućiti da brojniji narodi Hrvatima nameću predstavnike na izborima" i da "neće dopustiti da BiH prisvaja jedan narod".

Grabar-Kitarović je u kampanji za drugi mandat na predsjedničkim izborima 22. prosinca.