SDA srušio zakone koje su dogovorili SDP i SNSD

Ništa nije hitno

Halid Genjac, predsjednik Kluba Bošnjaka, istaknuo je da bi zakon, a posebno onaj dio koji se odnosi na registracijska područja, trebalo razmatrati u redovitoj procedure te je istaknuo da je svođenje registracijskih područja u granice entiteta, kako je predloženo, za SDA neprihvatljivo, piše Dnevni list.

- SDA ima iskustvo što je vitalni interes bošnjačkog naroda. Važni zakoni ne mogu se donositi u hitnoj proceduri, što predstavlja siledžijsko ponašanje vladajuće većine - kazao je Sulejman Tihić, dopredsjedatelj Doma naroda i šef SDA. Mladen Ivanić, izaslanik iz Kluba Srba i šef PDP-a, istaknuo je da je zakon na državnoj razini prilagođen teritorijalnoj organizaciji BiH.

- Ono što se sad radi je neuvažavanje postojanja entiteta - kazao je Ivanić. SDS-ovac Ognjen Tadić, predsjedatelj Doma naroda, kazao je kako bi bilo potpuno ispravno da izaslanici iz srpskog i hrvatskog naroda "potegnu pitanje nacionalnog interesa na odluku o proglašenju odluke štetnom po vitalni nacionalni interes Bošnjaka". SDP-ovac Krunoslav Vrdoljak je kazao kako mu se čini da svojim stavovima SDA priziva nerede pred zgradom institucija, a njegov stranački kolega Muhamed Bradarić je pozvao prosvjednike da pravdu traže ispred SDA "jer je tamo problem". SNSD-ovac Staša Košarac je mišljenja da se ovdje koriste razne metode politikantstva te da ovakav stav nije zauzet zbog suštinskog interesa
Što se tiče izmjena i dopuna Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, Halid Genjac je rekao da je za Bošnjake, odnosno njegovu stranku, sporno uvođenje pravne osnove za prijavu prebivališta i obvezu pribavljanja valjanih dokaza za zasnivanje, a zbog toga bi se, ističe, o ovome trebalo diskutirati u redovitoj proceduri. Istaknuo je da je važna i izmjena koja nalaže nadležnim tijelima obvezu da u roku od pet godina od dana stupanja na snagu ovog zakona za svakog državljanina koji ima prijavljeno prebivalište utvrdi ispunjenost uvjeta predviđenih ovim zakonom.
- Kad su u pitanju povratnici, njima je do sada bila olakšana procedura prijave prebivališta, to jest trebao im je dokaz identiteta ili dokaz o prijeratnom prebivalištu i ništa više - pojasnio je Genjac.

Sporna suština

Što se tiče izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavama, Halid Genjac (SDA) je kazao da novopredloženi zakon ne ispunjava zahtjeve visokog stupnja hitnosti niti uvjete jednostavnosti predloženih rješenja te da predložene izmjene izravno zadiru u suštinu Daytonskoga mirovnog sporazuma kad je riječ o slobodi kretanja roba, kapitala i usluga, ali u znatnoj mjeri mijenjaju i bit postojećeg zakona. Genjac je također istaknuo da je za donošenje ovog zakona nužna amandmanska faza i javna rasprava.

SDP-ovac Mehmed Bradarić zalagao se za donošenje zakona po hitnom postupku jer se radilo samo o dužini mandata, o mogućnosti da Ured za razmatranje žalbi otvori svoje ispostave u Banjoj Luci i Mostaru i određivanju visine naknada za pokretanje žalbenog postupka.