SDA samo traže način kako će paralalenim sustavom ostvariti svoje interese

Marinko Čavara
... provođenje te odluke, nego rušenje", kazao je za N1 Marinko Čavara, potpredsjednik HDZ-a i predsjednik Federacije BiH.

"Zato što predlažu rješenja koja je Ustavni sud proglasio neustavnim da iz svake županije bez obzira na broj pripadnika određenog konstitutivnog naroda ide najmanje po jedan ukoliko je zastupljen u županijskoj skupštini - a to je izravno suprotno s odlukom Ustavnog suda koji je rekao da trebamo osigurati srazmjernu zastupljenost svakog konstitutivnog naroda sa svih prostora u BiH, odnosno Federaciji", dodao je Čavara.

Na pitanje ostaje li i dalje pri stavu da se pitanje o izboru članova Predsjedništva mora rješavati uz Apelaciju Bože Ljubića, Čavara kaže kako je odluka Ustavnog suda na temelju apelacije po pitanju zastupanja u Domu naroda da se na svim drugim instancama osigura legitimno predstavljanje.

"Često puta se nastoji obmanuti javnost, a to je da se kaže da građani onda nemaju pravo birati, apsolutno nije točno. Jer tamo gdje je predviđeno građansko biranje, zatupanje građana to su zastupnički domovi i tamo treba osigurati srazmjeno broju stanovnika na sličan način kao što se u Mostaru ovih dana dogovara da se osigura provedba odluke Ustavnog suda o srazmjernoj zastupljenosti građana u Gradu Mostaru. Na isti način treba osigurati legitimno predstavljanje u svim instancama vlasti pa samim tim kao najvišeg tijelo Predsjedništvo BiH, treba osigurati da tamo sjede tri člana predstavnika konstitutivnih naroda, u svakom drugom slučaju to nema smisla. Ono što određeni obmanjivači javnosti govore evo ja ću osigurati 2:1 to je ratnohuškačka retorika, to je retorika podjele BiH i nažalost dobije toliko publiciteta u javnosti, ali prvenstveno smisao Predsjedništva BiH da imamo predstavnika tri konstitutivna naroda na taj način da vratimo povjerenje u institucije države BiH. I na svim nižim razinama trebamo osigurati da narod predstavlja, njihov predstavnik, samo je to zahtjev HDZ-a. I nemamo što govoriti o popuštanju, nego tražimo provedbu odluke Ustavnog suda u punom njezinom smislu", kazao je.

Komentirajući reduciranje nadležnosti Doma naroda, Čavara kaže kako je iznenađen da je bošnjačkim strankama uzor ustroj RS.

"To je apsolutno suprotno njihovim dosadašnjim stavovima svim ali očito kada treba ostvariti neki cilj da se ne biraju sredstva ja mislim da to nije model na kojem možemo napraviti napredak. U narednom tjednu predstavnici HDZ-a će se također sastati s predstavnicima međunarodne zajednice. Očekujem još intenzivniji angažman onih koji mogu pomoći da se približe stavovi u BiH. Oni su za to da se poštuju odluke Ustavnog suda i mislim da se to može napraviti, ima dovoljno vremena. Kažu da je Dayton dogovoren u deset dana, čitav Sporazum, zašto ne može i nekoliko članaka Zakona. Samo je pitanje kakve su okolnosti u kojima se to dogovara i kako su medijatori spremni naći rješenje kvalitetno koje će poštivati prava svakog od konstitutivnih naroda", ističe Čavara za N1.

Predsjednik Federacije ističe kako je jasno tko gradi paralelne sustave, tko blokira promjenu Izbornog zakona, tko blokira promjene u Poreznoj upravi, u agencijama u kojima se prema izvješćima s kojima raspolaže nezakonito obavljaju dužnosti (tko blokira?), blokira SDA. Naravno. SDA spriječava uvođenje u zakonitost rada Federalne televizije i drugih institucija, samo traže način kako će paralalenim sustavom ostvariti svoje interese", istaknuo je Čavara.