SDA prihvatila platformu SDP-a uz uključenje oba HDZ-a

Dragan Čović, Sulejman Tihić, sda, SDP BIH, HDZ BiH, Sulejman Tihić, Dragan Čović, sda, Sulejman Tihić, Dragan Čović, HDZ BiH, Sulejman Tihić, sda, Dragan Čović, Sulejman Tihić, sda, HDZ BiH, SNSD, SDP, HDZ 1990, HDZ BiH, Sulejman Tihić, Dragan Čović, Sulejman Tihić, Dragan Čović, Sulejman Tihić, HDZ BiH, HDZ 1990, Dragan Čović, Sulejman Tihić, Vijeće ministara BiH, Dragan Čović, HDZ BiH, SDA BIH, HDZ BiH, SDA BIH, suradnja
"Programska platforma SDP-a je prihvatljiva uz određene primjedbe koje će SDA iznijeti. Svakako bi bilo dobro da se uključe i druge stranke, prvenstveno HDZ 1990 i HDZ BiH. Platforma sadrži dobra institucionalna rješenja za status Hrvata, na čemu su ove stranke i same insistirale. Imaću razgovore sa SDP-om u vezi sa našim primjedbama na platformu i tražiću da se uključe i oba HDZ-a", rekao je Tihić za "Nezavisne novine".

On nakon sjednice Glavnog odbora ove stranke, gdje je razmatrana programska platforma SDP-a koju su u srijedu uputili SDA, Narodnoj stranci "Radom za boljitak" i HSP BiH, nije mogao komentirati zašto platforma odmah nije upućena i ostalim strankama u FBiH koje imaju bolji izborni rezultat od HSP-a i NS "Radom za boljitak".

Damir Mašić, tajnik za informiranje SDP-a BiH, rekao je da je platforma upućena na adrese tri stranke jer s njima imaju najveći stupanj saglasnosti o pitanjima koja su dio programa buduće vlasti.

"Ovo je proces u kome smo nakon niza razgovora najviše saglasnosti imali sa ove tri stranke i ponudili smo platformu. Vlast u FBiH može biti formirana bez oba HDZ-a, čime nisu ugroženi Hrvati. Gdje u Ustavu piše da HDZ BiH mora biti u vlasti? SDP je na prethodnim izborima imao više glasova nego oba HDZ-a zajedno pa nije blokirao institucije", rekao je Mašić.

On je dodao da HDZ BiH ne može blokirati institucije u FBiH jer nema kapacitet za to. "Mogu blokirati izbor delegata u dva kantona/županije, a to je antidejtonsko djelovanje, zbog čega se snose sankcije", rekao je Mašić, ističući da SDP nema zajedničkih točaka sa HDZ-om BiH i formiranjem trećeg entiteta.

Predsjedništvo SDP-a usvojilo je u utorak Nacrt programske platforme koja nosi naziv "Osnove za formiranje vlasti u Federaciji BiH i platforma zajedničkog nastupa u institucijama BiH u mandatnom periodu 2010-2014".

U HDZ-u 1990 su istakli da je lider ove stranke Božo Ljubić obavio razgovor sa predsjednikom HSP-a Zvonkom Jurišićem, koji je ostao pri stavu da prihvata SDP-ovu platformu. "Time je koalicija HSP - HDZ 1990 i službeno mrtva", rekao je Veso Vegar, glasnogovornik HDZ 1990.

U HDZ-u BiH ranije su najavili da će, ukoliko bude formirana koalicija u kojoj neće biti predstavnika 62 % biračkog tijela, blokirati rad institucija u FBiH.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da su koalicije unutar FBiH unutrašnja stvar stranaka koje tu djeluju, ali da se na nivou BiH treba dogovarati u Parlamentarnoj skupštini BiH.

"Mi iz RS rekli smo da ćemo podržati Hrvata koji dolazi iz jednog od HDZ-ova na mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara. Ako nema tog dogovora i ako izostane srpska strana, onda nema ni imenovanja", rekao je Dodik i poručio da lider SDP-a Zlatko Lagumdžija ne zaslužuje i neće dobiti podršku iz RS-a.

srna/radiosarajevo.ba