SDA odmah protiv odluke SIP-a o načinu popune Doma naroda FBiH

kolinda i bakir

SDA smatra da je SIP bio dužan da poštuje Ustav FBiH, prema kojem se Popis iz 1991. godine mora primjenjivati sve do konačne implementacije Aneksa VII Daytonskog mirovnog sporazuma.

''Današnju odluku SIP-a smatramo političkom, a ne stručnom'', ističu iz te stranke. Stoga će SDA, preko ovlaštenih apelanata, pred Ustavnim sudom BiH pokrenuti zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke CIK-a, priopćeno je iz te stranke.

Naime, članovi SIP-a su, većinom od 5:2 glasa, u utorak donijeli odluku o načinu popune Doma naroda parlamenta Federacije BiH, koja je temeljena na rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine i uz odrednicu kako će iz svake od deset županija unutar entiteta biti delegiran barem po jedan pripadnik svakog konstititutivnog naroda. Sukladno odluci SIP-a najveći broj hrvatskih izaslanika u Dom naroda, odnosno po tri, delegirat će županije Središnja Bosna, Hercegovačko-neretvanska te Zapadno-hercegovačka.

Dva izaslasnika delegirat će Hercegbosanska županija, dok će se iz preostalih šest županija delegirati po jedan hrvatski zastupnik. Uz takav izračun izvjesno je kako bi HDZ BiH sa svojim koalicijskim partnerima mogao osigurati najmanje 12 od 17 mjesta u Hrvatskom klubu unutar Doma naroda i time bitno utjecati na proces uspostave vlasti u Federaciji BiH.