SDA ne pristaje na hrvatski entitet

"Uvjet za koaliciju SDA je postizanje saglasnosti o programskim ciljevima, a to su ustavna reforma, državna i vojna imovina i popis stanovništva. U okviru ustavnih promjena može se govoriti o ustavnom preuređenju i `travanjskom paketu` koji može biti polazna osnova", rekao je Kaplan.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić izjavio je jučer da će jedan od uvjeta za stupanje u koaliciono partnerstvo sa ovom strankom biti spremnost partnera za ustavne promjene koje će podrazumijevati uspostavljanje nove teritorijalne organizacije u BiH, sa jednom teritorijalnom jedinicom u kojoj bi hrvatski narod bio većina.

Glasnogovornik SDP-a BiH Damir Mašić nije želio da komentira Ljubićev stav, ali je rekao da SDP sigurno neće pristati na formiranje vlasti na osnovu matematičkih blokova.

"Pristajemo isključivo na programske koalicije koje će biti bazirane na nekom konkretnom dokumentu. Dobro bi bilo da se parlamentarna većina formira na konkretnom paketu ustavnih amandmana neophodnim da bi se BiH institucionalno osposobila za pristup EU i NATO", rekao je Mašić.

Za HDZ BiH trenutno je primarno postizanje dogovora sa strankama sa hrvatskim predznakom, rekao je glasnogovornik HDZ-a BiH Mišo Relota.

"Lideri HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ 1990 Božo Ljubić izrazili su danas spremnost na suradnju radi jačanja ukupne hrvatske pozicije u BiH i nastavili razgovore o političkoj platformi za djelovanje u postizbornom periodu", istakao je Relota.

Relota je naglasio da i Čović i Ljubić smatraju da je potrebno hitno pristupiti izradi novog ustava koji će, kako kaže, osigurati istinsku ustavnu ravnopravnost hrvatskog naroda, te ući u hitne izmjene izbornog zakona.

Ljubić je rekao za Federalnu televiziju da će drugi uvjet za ulazak u koalicije biti osiguranje institucionalne ravnopravnosti Hrvata u BiH na svim nivoima vlasti. On je ocijenio da će u narednom periodu od presudnog značaja za procese u BiH biti bošnjačka politika koja treba pokazati da "prihvata Hrvate kao ravnopravan politički subjekt".

srna