SDA: Kebo za potpredsjednika Federacije

SDA BIH, Mirsad Kebo
Govoreći o kadrovskim rješenjima za poziciju izvršne vlasti Federacije BiH, Sarajlić je rekao da je kandidat SDA za Ministarstvo za raseljene osobe Adil Osmanović, koji je obavljao dužnost potpredsjednika Republike Srpske, i koji bi trebalo da napravi iskorak u povratku izbjeglih.

Kandidat SDA iz reda srpskog naroda Desnica Radivojević trebalo bi da bude budući federalni ministar prostornog uređenja, dok bi Sanjin Halilagić, prema mišljenju Predsjedništva ove stranke, trebalo da obavlja dužnost ministra razvoja, poduzetničtsva i zanata FBiH.

Dosadašnji direktor Direkcije Autocesta Federacije Erdal Trhulj kandidat je SDA za ministra energetike i rudarstva FBiH.

Sarajlić je napomenuo da ova četiri rješenja nisu potpuna, te da SDA očekuje da će dobiti i mjesto federalnog ministra za kulturu.

Zamjenik predsjednika SDA napomenuo je da predsjednik stranke Sulejman Tihić ima punu i jednoglasnu podršku Predsjedništva na razgovorima o formiranju vlasti koji danas održani u OHR-u.

Na pitanje novinara da li je postignut dogovor o formiranju vlasti u FBiH i da li je na sjednici Predsjedništva bilo riječi o formiranju Savjeta ministara BiH, Sarajlić je rekao da nije postignut dogovor, a da se kada je riječ o Savjetu ministara čeka završavanje posla u FBiH.

On je napomenuo da su kadrovska rješenja sa kojima je izašao SDA usaglašena sa ostalim članovima potpisnicima Platforme - SDP, SDA, HSP i Narodna stranka "Radom za boljitak".

Srna