SBB HNŽ: Ne podržavamo politiku SDA u HNŽ

mostar panorama

... priopćenje za javnost.

Javnosti je poznat službeni stav SBB-a kada je u pitanju formiranje vlasti, a to je da mi ne želimo koalirati sa radikalnim krilom SDA i na taj način podržati dalju izolaciju Bosne i Hercegovine na putu ka stvaranju proeuropske države koja neće biti turski privjesak niti pogodno tlo za širenje bliskoistočnih radikalnih ideja.

Mi smo u tom pogledu kao druga najjača stranka u Federaciji BiH i lider opozicije u ovom trenutku pri stavu da nećemo biti smetnja procesima, zakonima, odlukama... koje su u interesu građana, ali da ne želimo koalirati s onima na čijoj kritici smo dobili ogromno povjerenje građana.

Pokazali smo javnosti da biti opozicija ne znači samo raditi protiv vladajuće strukture, nego pokazati odgovornost prema građanima i ne stvarati kaos i krize, time što smo podržali formiranje vlade u SBŽ. Građani ne smiju biti taoci neprincipijelnih politika i neprirodnih koaliranja na šta smo ukazivali odmah poslije izbora kada je formirana koalcija SDA-HDZ-DF, a u novonastaloj krizi vlasti se to i potvrdilo, nažalost opet na štetu građana.

Mi ćemo pomno razmotriti političku situaciju u HNŽ na organima stranke i iznaći rješenje koje će prvenstveno biti u interesu građana. Na nivou špekulacija je da ćemo u ovoj županiji podržati manjinsku vladu, jer organi stranke, prvenstveno misleći na Županijski odbor i Predsjedništvo još nisu izašli sa službenim stavom po tom pitanju.

Također, ograđujemo se od izjava čelnika KO SDA da će SBB dati podršku kod formiranja Vlade HNŽ, jer službeni pregovori i sastanci na nivou stranačkih delegacija nikada nisu održani. Ono što možemo poručiti javnosti je to da je SBB 2014. u izbornu kampanju ušao sa sloganom „uz narod" i da ćemo do kraja aktuelnog mandata ostati uz narod, te da niti jedna naša odluka do sada nije išla, niti će ići na štetu građana.

Vlast u HNŽ iza sebe ima katastroflne rezultate a odlaganje formiranja nove Vlade samo stvara veću dubiozu, što nas kao odgovoran politički subjekat ne može ostaviti nijeme, ali i što druge političke subjekte koji vode proces formiranja vlasti u HNŽ (SDA i HDZ) tjera da u ozbiljnim, odgovornim i kadrovski potkovanim političkim faktorima kao što je SBB traže spas, navode u priopćenju iz SBB-a HNŽ.