Sazivanje krnjeg Doma naroda je poziv na rušenje ustavnog ustroja FBiH!

HDZ BiH, HDZ 1990
...rušenjem ustavno-pravnog poretka ovoga entiteta i države BiH te eliminiranjem Hrvata iz vlasti, što bi moglo imati nesagledive negativne posljedice za BiH. "Sazivanje Doma naroda bez svih izaslanika je neustavno i predstavlja pozivanje na rušenje ustavnog ustroja Federacije BiH, a njegovo nelegalno djelovanje je rušenje i ustavnog sustava cijele BiH budući se iz ovoga Doma biraju izaslanici i u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH", rekao je glasnogovornik HDZ-a 1990. Veso Vegar.

Po njegovim riječima, SDP je današnjom najavom pokazao namjeru da negira većinsku izbornu hrvatsku političku volju. On je dodao da dva HDZ-a neće pristati na političku trgovinu s hrvatskim pozicijama koje po ustavu pripadaju ovome narodu. Po Vegaru, radi se o prejudiciranju ustavne reforme u BiH putem primjene izbornih rezultata što, po njemu, pokazuje što bi očekivalo Hrvate u SDP-ovoj "građanskoj" BiH.

Glasnogovornik HDZ-a BiH Mišo Relota smatra da sazivanje Doma naroda predstavlja gubljenje vremena, ali i opasan pokušaj "destabiliziranja BiH" jer nema zakonskog i ustavnog osnova.

"Osuđujemo najavu održavanja sjednice u krnjem sazivu. To je pokušaj SDP-a da nasilnim putem eliminira Hrvate. Mi međutim nećemo odustatiod naše borbe", rekao je Relota.

I predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Irena Hadžiabdić u izjavi za medije ocijenila je da je sazivanje krnje sjednice Doma naroda opasno.

"Radi se o opasnoj odluci koja vodi narušavanju pravnog poretka", rekla je predsjednica SIP-a. Prema SIP-u, Dom naroda ne može se konstituirati bez svih 58 izaslanika, a do sada je zbog blokade izbora u četiri županije izabrano tek 36 izaslanika iz šest županija.

Iz dva HDZ-a pozvali su Središnje izborno povjerenstvo i Ured visokog međunarodnog predstavnika da zaustavi nezakonitu uspostavu vlasti u Federaciji BiH.

SDP BiH je danas najavio da će 10. ožujka sazvati sjednicu gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda. Predsjednik ove stranke Zlatko Lagumdžija rekao je da će tada početi uspostava vlasti, a da HDZ BiH i HDZ 1990. do tada mogu odlučiti hoće li u tome sudjelovati ili ne. Po njegovim riječima, s predstavnicima dva HDZ-a neprestano se razgovara, no problem je po njemu u činjenici da te stranke žele za sebe sva mjesta u izvršnoj vlasti koja bi pripadala hrvatskim predstavnicima.

Dva HDZ-a u BiH traže da oni, s obzirom da su dobili najveću hrvatsku potporu na izborima, zastupaju Hrvate na pozicijama u izvršnoj vlasti.

hina