Savezništvo SDA i HSP-a BiH dovedeno u pitanje

Perić i Jurišić

... „izdaje" od SDA učiniti sve kako bi došlo do rekonstrukcije federalne Vlade, za sada je teško očekivati da će ga njegov stranački kolega i predsjednik FBiH Živko Budimir podržati u tomu. Perićeva frakcija u HSP-u ima svoju težinu, poglavito zbog utjecaja kojeg Perić ima na federalnog ministra financija, Antu Krajinu, ali i zbog organiziranosti i jačine stranačkog ogranka u HBŽ-u koji snažno podupire Perića.

Odnosi unutar HSP-a daleko su od idiličnih. Samo je prijetnja izbacivanjem iz vlasti utjecala na privremenu pomirbu struja okupljenih oko Perića, Budimira i Zvonka Jurišića. Prvi put od uspostave "platformaške" vlasti Budimir ima potporu ostatka stranke, a kako su se do raspada „platforme" prema njemu odnosili najbolje pokazuje glasovanje HSP-ovih ministara za prijedloge Budimirovog najljućeg protivnika, ministra Zukana Heleza.

Stoga će i Perićev zahtjev da HSP podrži proces rekonstrukcije vlasti u FBiH vjerojatno potaknuti neke stare antagonizme unutar stranke. Uostalom, upravo je Perić bio glavni protivnik ulaska u „platformašku" koaliciju pa sada ima i neku vrstu moralnog prava tražiti zaokret u politici HSP-a. Ignorantski odnos koji SDA ima prema Perićevim upozorenjima mogao bi im se brzo obiti o glavu. Ključni adut s kojim Perić može poremetiti računicu SDA, ali i nekih svojih stranačkih kolega je ministar financija, Ante Krajina.

Krajinin glas mogao bi prevagnuti na stranu SDP-a i tako Nikšićevoj Vladi omogućiti da provodi odluke nove parlamentarne većine. Osporavanjem mandata Desnice Radivojevića, u Vladi FBiH stvorena su dva podjednako brojna bloka - u jednom su članovi SDP-a, a u drugom SDA, Boljitak i HSP.

Izvor: Vecernji.ba