Sastanak u Mostaru nakon pozitivne odluke iz Bruxellesa

covic
Čović je izrazio zadovoljstvo zbog velikog koraka BiH na EU putu te istaknuo da je sada veliki posao pred institucijama BiH i nižim nivoima vlasti.

- Imat ćemo niz sastanaka nakon lokalnih izbora gdje ćemo redefinirati našu dinamiku kroz ovaj master plan naše agende, da sve bude u funkciji da krajem naredne godine slavimo kandidatski status bez bilo kakvog otvorenog pitanja. Ono što je najbitnije ta otvorena pitanja u našim su rukama, lako su rješiva, a imamo potporu izvana u našim planovima. Bilo bi neodgovorno da se ponašamo kako smo se ponašali zadnjih nekoliko godina. U narednih šest do devet mjeseci moguće je to riješiti - kazao je Čović.

Rekao je da je jučer bio veliki datum koji stvara obvezu da više ništa neće moći biti kao prije.

- Male lokalne teme ne smiju zasjeniti euroatlantski put. Priču o predmetu Sejdić-Finci moramo riješiti u narednih šest mjeseci. Mislim i na jako puno odluka Ustavnog suda BiH, tu je i Grad Mostar, ali uvjeravam vas da je to isključivo u našim rukama - istaknuo je Čović.

Dodao je da je EU sklonila sve prepreke sa puta da bismo mi krenuli ka EU.

- Moramo raditi na ekonomskom jačanju i stabilnosti što ima sve pretpostavke i preuzeti malo više hrabrosti. Do kraja godine će biti usvojeno mnogo zakona što će možda biti iznenađenje za nekoga - kazao je on.

Wigemark je rekao da su imali sadržajan sastanak u svjetlu pozitivnih vijesti koje su došle iz Bruxellesa.

- Moram reći da nije bilo predsjednika Čovića koji je insistirao da preda aplikaciju za članstvo u EU u veljači ne bi bili ovdje i ne bi razgovarali o ovome. I u veljači je bilo skeptika, onih koji su sumnjali da BiH može napraviti neki iskorak na europskom putu, ali nadam se da je danas manje tih skeptika. Ono što ovoj zemlji treba je više optimizma i više okretanja ka budućnosti nego što je praksa da se okreće ka vještački izazvanim problemima - kazao je Wigemark.