Sastanak gradonačelnika/načelnika unsko-sanske županije sa savezom općina i gradova FBiH

FBIH, sastanak

Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine, na čelu s Vesnom Travljanin, direktoricom Saveza, je u srijedu 27. studenog 2019. godine upriličio sastanak između gradonačelnika/načelnika Unsko-sanske županije i predstavnika Saveza općina i gradova Federacije BiH.

Sastanak je održan u Općini Ključ i domaćin je bio Nedžad Zukanović, načelnik Općine Ključ.

Teme ovog sastanka bile su suradnja jedinica lokalne samouprave sa područja Unsko-sanske županije sa Savezom, izrada Akcionog plana Saveza za 2020. godinu, kao i suradnja Saveza sa Federalnim organima i organima Unsko-sanske županije po pitanju konzultacija u postupku donošenja zakonskih propisa.

Predstavnici Saveza općina i gradova su predstavili Analizu pripadnosti javnih prihoda jedinicama lokalne samouprave u Federaciji BiH, te se raspravljalo i o prijedlogu Saveza za povećanje udjela jedinica lokalne samouprave u Federaciji BiH u raspodjeli prihoda od indirektnih poreza sa trenutnih 8,42 % na 9,81 %, te povećanju koeficijenta za raspodjelu prihoda od poreza na dohodak.

Jedinstven stav načelnika je da podržavaju izrađene prijedloge Saveza proizašle iz Analize i spremnost da se uključe u procese javnog zagovaranja kako izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH tako i uključivanja oblasti lokalne samouprave u reformske procese u Federaciji BiH.