FOTO  Sastanak Čović-Radončić: SBB izlazi iz vlasti na razini Federacije, traži se novi bošnjački partner

dr. Dragan Čović, Fahrudin Radončić
Naime, zbog turbulencija na bošnjačkoj političkoj sceni odnosno raspada partnerstva između Radončića i Izetbegovića, SBB će do kraja godine napustiti vlast na federalnoj razini. To je, uostalom, od SBB-a zatražila i SDA.

„Danas smo ponovno razmijenili mišljenje o mnogim temama. U 99 posto toga o čemu smo razgovarali imamo usuglašeno stajalište. Potvrdili smo opredijeljenost za europski i euroatlantski put te potrebu stabilizacije odnosa u BiH. Radončić mi je prenio svoju zabrinutost zbog odnosa unutar BiH, što svi dijelimo", rekao je Čović nakon radnog ručka s Radončićem.

Čović je otkrio kako je predsjednik SBB-a od njega zatražio da razgovara s Izetbegovićem kako bi se pronašao odgovarajući partnera za obnašanje vlasti kako ne bi došlo do bilo kakve eskalacije krize u funkcioniranju izvršne vlasti na svim razinama u BiH.

„Dogovorili smo se da u narednih mjesec dana ja vidim s Izetbegovićem možemo li mi tog partnera pronaći. Skeptičan sam prema tomu. Meni je važno da do tad ostanemo zajedno i da ne stvorimo anarhiju kao kad je DF izlazio iz strukture zajedničkog djelovanja", izjavio je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH je izrazio bojazan da zbog loših odnosa unutar FBiH puno toga ne funkcionira i „puno tema nas svakoga dana udaljava od onog što nam je zajedničko, poput najbanalnijih stvari poput obilježavanja praznika".

„Imamo problem, iako komunikacija postoji, no problem je u razumijevanju te komunikacije. Evidentno je da netko želi biti 'nadlider' u BiH i pokušati upravljati procesima na pogrešan način", rekao je Čovič aludirajući na Izetbegovića.

Radpončić je potvrdio Čovićeve riječi kazavši kako je molio Čovića da „ispunimo Izetbegoviću muzičku želju".

„Izetbegović nas je najprije mjesecima molio da uđemo u vlast a sad traži da iz nje izađemo. SBB je ozbiljna legalistička stranka. Mi ne želimo praviti anarhiju, i molio sam Čovića da razgovara s Izetbegovićem, jer ja s njim srećom više nemam kontakta, da HDZ i SDA nađu novog koalicijskog partnera. Izetbegović ne govori istinu kad kaže da SBB ima 1000 pozicija u vlasti, a SDA je ta koja ima 100.000 pozicija na raznim razinama vlasti. Mi smo im velikodušno prepustili čitav niz pozicija i ne kajemo se zbog tog", rekao je Radončić.

SBB, dodao je, više nije u poziciji da bude izgovor za aktualno loše stajanje stvari.

„Mi smo označeni kao kočničari, a mi to i jesmo, ali smo kočničari da se zemlja uvodi u nepotrebne konflikte i da se rade prljave privatizacije kao sa Sarajevo osiguranjem ili da se vodi obiteljska nepotistička politika", izjavio je predsjednik SBB-a, dodavši kako je stranka koju vodi sekularna, prozapadna i proeuropska opcija.

„Mi želimo da BiH ide tim putem, ne želimo da BiH netko ostavlja bilo komu u amanet neoosmanskim elementima", jasan je Radončić.

„Mandati naših ministara su na raspolaganju predsjedniku FBiH g. Čavari. Tražit ćemo kako da iz ove situacije izađemo na najodgovorniji način a da ne napravimo kaos koji netko priželjkuje. Netko priželjkuje fildžan državicu tako što će pokazati da FBiH nije moguća. Nagli izlazak SBB-a iz vlasti na način da bacimo funkcije bio bi uvod u situaciju da se pokaže da Federacija nije moguća i da se trebamo ponovno dijeliti. Mi to nećemo dozvoliti, ozbiljni smo ljudi i imamo dovoljno snage odgovoriti na izazove", rekao je Radončić.

J. Gudelj / Dnevnik.ba