Sarajevska politika od Hrvata u BiH stvara oporbu

Možete li zamisliti da neka od bošnjačkih stranaka pristane biti dio ukrasa u vlasti, a da je za nju glasovao minoran broj bošnjačkih birača, kao što sada s Hrvatima rade SDP i SDA? Ili, možda pokušajte zamisliti što bi se dogodilo da Srbima u BiH Sarajevo pokuša odrediti njihove predstavnike?

Obratna situacija

Teško! Upravo su takav sustav političkih vrijednosti posložili u SDP-u. Naime, ova stranka je s ciljem dugoročnog ‘pospremanja' Federacije postavila sebi zadaću da točno propisuje, određuje i dodjeljuje koliko će to Hrvata biti u vlasti, kakav će im biti sastav krvnih zrnaca, te odgovoriti na posebnu vrstu testova jesu li za hrvatski entitet, federalnu jedinicu, regiju, poštuju li Federaciju. Pri tome svi koji su pozvani za stol moraju ponizno prihvatiti pravila igre po kojima se Hrvatima nakon ovih izbora kao neizbježna mogućnost nudi novo poniženje. I to bi pravilo bilo zakovano za duže vremensko razdoblje. Dapače, postalo bi pravilo da jednome narodu drugi narod određuje što je za njega dobro, određuje kojim će jezikom pričati, bira i određuje političke predstavnike, ali dakako uz uvjet da imaju što manje glasova na izborima. Na ovaj način se praktično Hrvate u BiH nastoji pretvoriti u oporbu.

Ova opasna težnja majorizacije i podaništva prokušavana je stoljećima na ovim prostorima i uvijek je doživljavala krvav epilog. Zar opomena od prije dvadeset godina nije dovoljna da se sada napravi jedan ozbiljan zaokret od takve politike. Izgleda da nije, jer ono što nagovještava SDP, bit će uvod u najozbiljniju krizu nakon Daytona i najsnažniji udar na ovaj mirovni sporazum. I u slučaju kada SDP i SDA uspiju izabrati dovoljan broj svojih Hrvata u Domu naroda, postat će jasno da vlast u Federaciji neće moći funkcionirati, pa čak je i vrlo teško izabrati. Kako? Pa iz prostog razloga što je za sve odluke koje se donose u federalnom Parlamentu potrebna i odluka većine u Domu naroda, koju će imati dva HDZ-a u BiH. I ne samo to, nego će imati i većinu u državnome Domu naroda.

Odgovor zatiranju volje

Izborne i poslijeizborne makinacije koje posljednjih dana izlaze na vidjelo pokazuju kako je sve moguće provesti pa čak i zataškati kada je u pitanju ‘legitimni' bošnjački interes da se iz vlasti isključe hrvatski politički predstavnici koje je narod na posljednjim izborima gotovo referendumski podržaopodupro. Ovaj koncept podsjeća na poteze bošnjačkih zastupnika da zahtjev za RTV kanalom na hrvatskom jeziku ocijene štetnim po interese Bošnjaka. Posljednjih dana svjedoci smo uzaludnih medijskih i političkih pritisaka da se pokuša poremetiti sporazum dva HDZ-a u BiH koji je u stvari ništa drugo do principijelni odgovor na zatiranje političke volje cijelog naroda u BiH.

izvor: večernji.ba