Sarajevo: U parlamentu kandidirano novo rukovodstvo FBIH

Bošnjaci su kandidirali Mirsada Kebu, člana Stranke demokratske akcije, za jednog od dvojice potpredsjednika, a Srbi Svetozara Pudarića, člana Socijaldemokratske partije BiH, za drugog.

Pošto ova kandidatska lista treba da bude zajednički prijedlog i Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH, privremeno je prekinuto zasjedanje ovog drugog doma, da bi u međuvremenu Predstavnički dom održao sjednicu i odredio se o ponuđenoj listi kandidata kao zajedničkom dokumentu.

Ako taj dom odobri listu, nakon toga će novi saziv Doma naroda Parlamenta FBiH glasati o kandidatima.

DELEGATI DOMA NARODA FBiH POLOŽILI ZAKLETVU I IZABRALI NOVO RUKOVODSTVO

Odmah potom je većinom glasova usvojen tekst kojim delegati pozivaju skupštine Zapadnohercegovačkog, Posavske i Županije/Kantona 10, koje još nisu delegirale članove za federalni Dom naroda, da to učine što prije kako bi djelovao u punom kapacitetu u novom sazivu, odnosno imao svih 58 članova.

Istovremeno je Centralna izborna komisija BiH pozvana da ispuni svoj dio obveza shodno Izbornom zakonu BiH.

Na sjednici je imenovano i novo rukovodstvo Doma za naredni četvorogodišnji mandat. Predsjedavajuća je Karolina Pavlović iz reda hrvatskog naroda, članica Narodne stranke "Radom za boljitak", jedan od dopredsjedavajućih Jasmin Smailbegović, Bošnjak, član je Socijaldemokratske partije BiH, dok će prema prijedlogu privremene komisije za izbor i imenovanja, drugi dopredsjedavajući, a on treba da bude srpske nacionalnosti, biti izabran naknadno.

Predstoji izbor novog postizbornog rukovodstva Federacije BiH - predsjednika i dva potpredsjednika.

(Fena)