Sarajevo: Sastanak izaslanstava SDP-a BIH i HSP-a BIH

Predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić je ponovio da je za njegovu stranku BiH neupitna, ali da se mora promijeniti unutarnje uređenje zbog neravnopravnosti hrvatskog naroda prema druga dva konstitutivna naroda, kao i zbog prevelike i preskupe administracije.

Jurišić je istaknuo da se HSP BiH zalaže za cjelovitu promjenu Ustava na cijelom području BiH, te da najveću zapreku funkcionalnoj državi BiH predstavlja nerealiziranje Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma posebno na području Republike Srpske.

Također, Jurišić je naglasio da je jedan od prioriteta pravaša povratak Hrvata i Bošnjaka u RS, te da u SDP-u vidi partnera u ostvarivanju tog cilja.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija istaknuo je da su građani BiH zaslužili jednu novu politiku koja će biti njima u službi, a ne kao do sada isključivo političkim elitama.

"Spremni smo ući u obračun sa korupcijom i kriminalom i vjerujemo da HSP pripada grupaciji političkih stranaka sa kojom to možemo uspješno i učiniti. Najbrojnija potpora građana BiH SDP-u na proteklim izborima jasna je poruka da je pristupanje BiH EU i NATO-u, te obračun sa kriminalom i korupcijom i poboljšanje standarda života ono što građani BiH očekuju od nove vlasti", kazao je Lagumdžija.

On je naglasio da se kroz novo ustavno uređenje Bosne i Hercegovine mora postići institucionalna jednakopravnost naroda i građana na cijeloj teritoriji naše zemlje u skladu s najvišim europskim standardima.

Konstatirano je da postoji visok stupanj saglasnosti o ključnim pitanjima, čije je rješavanje preduvjet za pravedno uređenje BiH i bolji život običnog čovjeka, kao i to da obje stranke BiH vide kao buduću članicu EU i NATO-a.

Sugovornici su se složili da treba žurno uspostaviti učinkovitu vlast na svim razinama, te su dogovorili konstruktivan odnos kada je u pitanju formiranje zakonodavne vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Centra za informisanje SDP-a BiH.

(Fena)