Sanader naredio: Posao od 15 mil. kn dajte Barišićevoj prijateljici

Ivo Sanader, sanader, Ivo Sanader, Ivo Sanader, korupcija

Sanader je naredbu izdao na sastanku u Vladi koji je održan u proljeće 2007., a na kojem je bilo 20-ak članova uprava državnih tvrtki iz redova HDZ-a, piše Jutarnji list.

Operativnu razradu tih poslova potom je preuzeo Mladen Barišić, koji je direktore iz javnih poduzeća pozivao na sastanak u sjedište Carinske uprave.

Fimi-Media dobivala je poslove s HAC-om, Croatia osiguranjem, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, HEP-om. Spekulira se da bi Hrvoje Vojković, koji je prije par dana zaprijetio da će "sve reći, ako ga se bude diralo", propjevati o neugodnoj činjenici da je Fimi-Media bila paravan za financiranje stranke i izbora.

Na jedan od sastanaka Vojković nije bio pozvan, već samo članovi Uprava iz redova HDZ-a. Bilo mu je čudno što je na sastanak pozvan njegov zamjenik Damir Mihanović, koji mu je kasnije prenio zahtjev premijera Sanadera i Barišića. Odlučeno je da se, iako se posao mogao povjeriti Fimi-Mediji i bez javnog natječaja, on ipak provede.

Jurak živcirala papirologija

Ukupna vrijednost posla bila je oko 15 milijuna kuna, a Nevenka Jurak nije dobila posao za cijeli iznos nego za malo više od 9 milijuna, pa nije bila zadovoljna odlukom.

Croatia osiguranje bilo je navodno jedina državna tvrtka koja je posao dodijelila natječajem. Jurak je, kao i u Hrvatskim autocestama, živcirala "papirologija" koju je morala predavati za posao.

Prijetnje Mihanoviću

Premijerka Kosor obustavila je poslove države s Fimi-Medijom koja je navodno samo lani s državnim tvrtkama zaključila poslova u vrijednosti od otprilike 40 milijuna kuna.

Policija istražuje poslovanje Fimi-Medije.

Policija istražuje tko je u dva navrata, 12. na 13. te 13 na 14. siječnja iza ponoći po tri puta zvao na tajni kućni broj Damira Mihanovića, člana Uprave CO i zamjenika predsjednika Nadzornog odbora te mu prijetio, piše Jutarnji.