Sad ni Čović ne vjeruje u dogovor o Vijeću ministara

Dragan Čović
On vjeruje da bi na sastanku u Sarajevu 15. rujna moglo doći do napretka u vezi sa zakonima koji se tiču europskog puta BiH, ali da ne misli da će doći do dogovora u vezi s Vijećem ministara BiH.

„Vjerujem da je šansa u četvrtak da dogovorimo ove zakone. Ne mislim da će o Vijeću ministara biti dogovora, ali već naredni sastanak u Banjoj Luci, gdje će netko od predstavnika srpskih stranaka biti domaćin, bilo bi realno da se usuglasimo o tome", kazao je Čović.

Govoreći o formiranju Vijeća ministara BiH, podsjetio je da su stranački lideri i zadnji put iznijeli stajališta koja su suprotna.

Naime, kazao je, vrlo je jasan stav dvaju HDZ-ova, SNSD-a i SDS-a o strukturi Vijeća ministara, imamo zajednički sporazum potpisan. S druge strane imamo stav SDP-a i SDA koji ide u jednom potpuno drugačijem viđenju uređenja te izvršne vlasti BiH, ili Vijeća ministara BiH.

„U kojoj mjeri smo mi spremni prihvatiti realnost života u BiH vidjet ćemo već u četvrtak.Gajit ću optimizam sve do onog trenutka dok ima šansi da razgovaramo.
Umjeren sam optimist za Sarajevo kada su u pitanju ovi zakoni, a vidjet ćemo kako će biti organiziran naredni sastanak, tada bismo mogli s mnogo više pažnje govoriti o Vijeću ministara, kazao je Čović.

Na sastanku lidera šest stranaka (SDPBiH, SDA, HDZ BiH, HDZ 1990, SNSD, SDS) u Mostaru 5. rujna približeni su stavovi o pitanju popisa stanovništva, sistema državne pomoći i rješavanju vojne imovine, ali su stavovi u vezi s formiranjem Vijeća ministara BiH ostali nepromijenjeni.

Fena