Sabor HDZ BiH potvrdio Čovića i usvojio Programsku deklaraciju: BiH organizirati u najmanje tri ustavno-administrativne jedinic

HDZ BiH, dr. Dragan Čović, sabor
Potom je uslijedio kandidatski postupak za izbor zamjenika predsjednika, dopredsjednika i članova Predsjedništva , Središnjeg odbora i Nadzornog odbora HDZ BiH.

Izboru Čovića za predsjednika stranke, Sabor HDZ BiH je jednoglasno, bez rasprave usvojio Program i programsku deklaraciju, koja sadrži na 18 stranica programsku orijentaciju stranke o svim područjima života; o obitelji i mladima, Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima, Vjerskim zajednicama, Pravnoj državi, Gospodarstvu i poreznoj politici, povratku, socijalnoj politici, zdravstvu, odnosima s Hrvatskom i vanjskoj politici, iseljeništvu, zanosti, Sveučilištu i obrazovanju, kulturi, športu , medijima...

U poglavlju o Bosni i Hercegovini se ističe kako je daytonski asimetrični ustroj nefunkcionalan, te konfuzna riješenja onemogućuju daljnji napredak BiH.

- HDZ BiH se zalaže za dogovorni preustroj BiH, zato da BiH bude demokratska, decentralizirana i država socijalne pravde, jednakih i standardiziranih kolektivnih prava naroda i pojedinačnih prava građana, organiziranu u tri razine vlasti. Srednja razina vlasti treba ustrojiti s najmanje tri ustavno-administrativne (teritorijalne )jedinice,s mogućnošću diskontinuiteta teritorija, a Sarajevo kao glavni grad ustrojiti kao distrikt, stoji uz ostalo u danas usvojenoj Programskoj deklaraciji HDZ BiH.

U Deklaraciji se, uz ostalo navodi i kako se HDZ zalaže za uravnoteženi razvitak svih područja u BiH, za uređenje Mostara, Travnika i Banja Luke na istim načelima..

Čović: Ovako organizirana BiH ne može preživjeti

12.55-Bosna i Hercegovina je naša domovina koju želimo dijeliti s našim prijateljima Bošnjacima i Hrvatima. Naše opredjeljenje koje nema alternativu je euroatlanski put, a na unutarnjem planu želimo se izboriti za jednakopravnost Hrvata s druga dva naroda, i to nije crtanje novih granica, jer BiH ima svoje granice. Želimo napraviti preinake u unutarnjoj organizaciji BiH, jer ovako organizirana BiH ne može preživjeti, poručio je predsjednik HDZ BiH na 12. Saboru ove stranke koji se održava u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Podnoseći izviješće o aktivnostima HDZ BiH između dva sabora Čović je kazao kako danas ne postoji ni jedna općina u BiH u kojoj ne postoji stranačka infrastruktura, kako je stranci pristupilo novih 15.000 članova, te da je HDZ dobio apsolutnu potporu hrvatskog naroda na prošlim općim izborima.

Hrvatima pola u F BiH

-HDZ je danas prisutan na svim razinama vlasti. Kao apsolutni pobjednik među Hrvatima izborili smo se za sve hrvatske pozicije na razini BiH, ali je netko onda htio uvesti još jednog Hrvata u Vijeće ministara. U Vladi Federacije izborili smo se za šest ministarskih pozicija, pet hrvatskih i jednu srpsku. Neki su samtrali da je to puno, šest, od sedamnaes, a ja im odgovaram da je to ispod onog što Hrvatima pripada, a to je pola u Federaciji i mi ćemo transformirati Federaciju po našem viđenju, kazao je Čović.

Govoreći o odnosima s drugim stranakama kazao je kako nema razloga da HDZ ima korektnu i kolegijalnu suradnju, ali je samo jednu stranku spomenuo kao ključnog partnera.

-Naš ključni partner u Federaciji, pa time i BiH je Stranka demokratske akcije, a mi želio da SDA bude i naš strateški partner, kazao je Čović.

Eronet doveden na rub propasti

Čović je govorio i o nesuglasicama u Vladi F BiH oko imenovanjima u javnim poduzećima od vitalnog hrvatskog nacionalnog interesa i o financijskom stanju u Aluminiju i Eronetu.

-Neki ovih dana čujem nude određenim ljudima ako priđu određenim političkim opcijama da će biti u upravama i nadzornim odborima. E ja im poručujem da neće. Aluminij je doveden do toga da ima 250 milijuna KM duga, Eronet je također doveden na rub uništenja. I prošle godine su imali gubitak, koji je prikriven, ove godine je taj gubitak još veći. Na čelo Eroneta i Elektroprivrede i u Aluminij doći će ljudi koji će spriječiti njihovo dalje uništavanje i učiniti će sve za razvoj ovih kompanija, kazao je Čović.

Predsjednik HDZ BiH je kazao i kako Mostar jeste stolni grad Hrvata.

-Ali to ne znači da Mostar ne može biti i stolni grad Bošnjaka, odnosno grad po mjeri svih koji u njemu žive, kazao je Čović.

Obraćanje Džaferovića, Đape, Crnadaka, predsjednika EPP-a,..

Ispred SDA Sabor HDZ BiH pozdravio je dopredsjednik Šefik Džaferović, ispred SBB Edita Đapo, a u ime PDP-a Igor Crnadak, koji je i ministar vanjskih poslova BiH.

Džaferović je rekao kako su odnosi SDA i HDZ BiH zasnovani na međuusobnom poštovanju i uvažavanju.

SDA razumije duh i prirodu BiH, da se vlast u njoj ne može formirati samo na osnovu izbornog rezulatata već i na ustavnoj poziciji konstitutivnih naroda. Uvjeren sam kako će se naši odnosido datno unaprijediti nakon kongresa SDA, kazao je Džaferović.

Sabor HDZ BiH danas će izabrati novo vodstvo i novog -starog predsjednika Dragana Čovića, koji je jedini kandidat za ovu funkciju. Također bit će usvojen i Sastut i Programska deklaracija Sabora.

Trenuto se Sabora HDZ BiH putem vidio linka iz Bruxellesa obraća predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daula koji je čestitato Čoviću na impresimvnim izbornim rezultatima koje je ostvario HDZ BiH. On je naglasio da HDZ BiH s drugim članicama Europske pučke stranke SDA i PDP-om sada trebaju povesti BiH prema Europskoj uniji. / HMS/